INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Novi zakon će omogućiti investitorima da grade

18.06.2015. | Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Predlog zakona o konverziji zemljišta treba da omogući investitorima da grade za razliku od svih prethodnih koji su ih u tome onemogućavali. Mihajlović je objasnila da je ova vlada učinila da konverzija zemljišta postane ekonomsko pitanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gostujući na RTS-u, Mihajlovićeva je kazala da u Srbiji ima 660.000 hektara građevisnkog zemljišta, od toga 5.500 hektara ili manje od jedan odsto podleže zakonu o konverziji.

- Ranije su investitori imali mogućnost samo da koriste to zemljište i zato nisu ni želeli dalje da grade na tom zemljištu, a novim zakonom, kojim smo gledali da zadovoljimo i interes države i investitora, stvorili smo mogućnost da investitori mogu da pravo korišćenja prebace u pravo svojine, ili dok ne steknu pravo svojine, da imaju pravo zakupa tog zemljišta na 99 godina po tržišnoj ceni. Postoji i ono zemljište za koje je moguće umanjenje naknade i obično su to neki objekti u siromašnim opštinama ili ako su na građevisnkom zemljištu izgradili građevinske objekte, onda neće nikako plaćati naknadu – kazala je Mihajlović.

Ona je navela da je ukupna vrednost zemljišta koje podleže zakonu o konverziji oko milijardu evra i najavila da se očekuje da će prihod od naknade od po 500 miliona evra otići u Fond za restituciju i u budžet Republike i Pokrajine Vojvodine.

Komentarišući ocene Fiskalnog saveta da Vlada nedovoljno brzo troši novac za kapitalne projekte, Mihajlović je istakla da kapitalni projekti nisu samo u sektoru tog ministarstva, već  da je 50 milijardi dinara za kapitalne projekte raspoređeno po svim ministarstvima.

Ona je najavila da to ministarstvo za kapitalne projekte troši bržom dinamikom od predviđene i da će u Srbiji biti izgrađeno 186 kilometara autoputa, za koje će početi i naplata putarina, a počinje i rehabilitacija 150 kilometara puteva.

Mihajlović je najavila da će za 10 dana biti usvojena uredba o korišćenju pepela u izgradnji auto-puteva, istakavši da to rade sve zemlje i da tako može da se u izgradnji puteva uštedi oko 30 odsto.

- Uredba je spremna i kada bude usvojena, od tog trenutka praktično može pepeo da se koristi u izgradnji puteva – dodala je Mihajlović.

Ona je navela da EPS u termoelektranama proizvodi taj pepeo i da ga trenutno na deponijama ima oko 200 miliona tona.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;