INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Izdato 30 odsto više građevinskih dozvola (video)

16.06.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je u prethodna tri meseca izdato 30 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je na poslovnom ručku sa predstavnicima „Američke privredne komore u Srbije“ (AmCham) rekla da je najvažnije da taj broj progresivno raste kada se posmatraju mart, april i maj ove godine u poređenju sa istim mesecima lane.

- Najvažnije je da taj broj progresivno raste zato što mart na mart je pomak, ali ne tako veliki. April na april je dva puta veći, a maj na maj daleko veći – objasnila je ona.

Mihajlović je ocenila da to znači da postoji jasan znak i trend koji pokazuju da je sada mnogo lakše doći do građevinskih dozvola, kao i do lokacijskih uslova. „Prosečno vreme izdavanja građevinskih dozvola u Beogradu je“, kako je istakla, „sedam dana“.

- Naš cilj nije da izdavanje građevinskih dozvila bude za manje od mesec dana, naš cilje je izdavanje elektronskih građevinskih dozvola – poručila je potpredsednica Vlade.

Govoreći o broju dana koji je potreban za priključak za električnu energiju, ona je navela da je i taj broj „pao“ sa 90 na 15 dana. Ona je podsetila i da Ministarstvo trenutno kontroliše primene Zakona o planiranju i izgradnji i istakla da će određene lokalne samouprave koje ne budu efikasne snositi određene sankcije.

Izvršni direktor AmCham-a Maja Piščević je rekla da su izdavanje građevinskih dozvola i konverzija jedan od pet ključnih prioriteta „Američke privredne komore“ i dodala da će uređenje ove dve oblasti značiti „početak promene imidža Srbije kao investicione destinacije“. Ona je ipak ukazala da će ova dva zakona najveći ispit polagati u praksi.

Predsednik Upravnog odbora AmCham-a u Srbiji Zoran Petrović je istakao da je veoma dobro što Srbija ima novi Zakon o planiranju i izgradnji, jer je on dobar, ali ukazao da će mnogo veći izazov biti implementacija tog zakona. Petrović je istakao da je primena tog zakona različita od opštine do opštine, ali pozitivno ocenio prva tri meseca implementacije.

„Osim bržeg izdavanja građevinskih dozvola i konverzije, ključni prioriteti AmChama u ovoj godini su“, dodao je, „popravljanje poslovne klime, sprečavanje uvođenja novih poreskih i neporeskih nameta“.

„U Srbiji“, kako je naveo, „postoji oko 360-370 parafiskalnih nameta“, i ukazao da „tome mora da se stane na put“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;