INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni paneli na kikindskom bazenu

02.06.2015. | Tatjana Popović | RTV

Uz sve prednosti obnovljivih izvora energije, kao i isplativost investicija u relativno kratkom roku, korišćenje alternativnih izvora energije i u Srbiji dobija na sve većem značaju. U proteklih par godina, zahvlajujući odobrenim projektima i podršci resornih sekretarijata i ministarstava, više kikindskih institucija i ustanova uspelo je da realizuje projekte postavljanje solarnjih panela i time ostvari značajne uštede u potrošnji klasičnih energenata.

Kikindski Sportski centar „Jezero“ jedna je od institucija u kojima je uspešno realizovan projekat postavljanja solarnih panela. Prema rečima direktora Branislava Šorka, već nakon prve faze realizacije projekta uštede su značajne.

- Zahvaljujući solarnim panelima i korekcijom potrošnje gasa, samo za 2014. godinu uspeli smo da ostvarimo uštedu od 2,5 miliona dinara. To je fantastičan podatak. Pored toga, uz manje dorade, energiju koju smo dobijali putem solarnih panela usmerili smo na grejanje zatvorenog bazena, tehničke vode, čak i tuševa – rekao je Šorak.

- Na objekat SC „Jezero“, u okviru prve faze, postavljeno je 40 kolektora, a početkom septembra sa još 40 kolektora trebalo bi da bude realizovana i druga faza projekta korišćenja solarne energije – rekao je Kristijan Vujičin iz kompanije „Energo Instal“, koja je bila angažovana na projektovanju i realizaciji samog projekta. - Ukupna investicija je vredna oko osam miliona dinara, što praktično znači četiri do pet godina isplativosti. Taj period se može nazvati rentabilnim.

Još jedan primer dobre prakse je kikindski Dom učenika „Nikola Vojvodić“, kao jedan od prvih učeničkih domova u Srbiji koji je postavio solarne panele.

- Velika je ušteda, jer na godišnjem nivou to je izmedju 28 i 30 procenata manje troškova za grejanje sanitarne vode. Ako imamo u vidu da je naša mesečna potrošnja od 300 do 400 hiljada dinara samo za grejanje, jasno je o kakvim se uštedama radi. Trenutno razmišljamo i o uvodjenju foto-panela, odnosno panela koji proizvode električnu energiju. Na taj način, obezbedili bismo električnu energiju za naše potrebe, ali i za prodaju – objasnio je direktor Doma učenika, Goran Krstić.

Savremeni solarni sistemi omogućavaju iskorišćenje sunčeve energije tokom cele godine. Sa 2.279 sunčanih sati godišnje, Kikinda bi tu prirodnu prednost trebala da iskoristi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;