INFONET-468X60-BANNER

Damnjanović: Upis prava svojine u katastru za pet dana (video)

10.03.2015. | Tanjug

U svim katastrima nepokretnosti u Srbiji pravo svojine će se upisivati za samo pet radnih dana, a hipoteke za dan, najavila je državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

- Ujednačićemo praksu tako da sve lokalne samouprave u Srbiji postupaju na isti način odnosno u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima – rekla je Danjanović novinarima uoči sastanka sa predstavnicima „Republičkog geodetskog zavoda“ (RGZ).

Ona je podsetila da je 1. marta počela primena objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola i da će sa RGZ-om biti utvrđene precizne obaveze službi za katastar nepokretnosti u tom procesu.

- Nije bilo jasno u kom trenutku se uključuje službe za katastar nepokretnosti i kakve su njihove obaveze u objedinjenoj proceduri. Sva ta praktična pitanja značajna za efikasnu primenu danas ćemo pokušati da utvrdimo – navela je Damnjanović.

Ona je poručila da je cilj da se pravo svojine i druga prava upisuju u jako skraćenim rokovima, kako bi dostigli zemlje u okruženju, na primer Makedoniju koja upisuje hipoteke za nekoliko sati.

- Najviše izazova će biti prilikom izdavanja lokacijskih uslova, gde katastar već za dan-dva mora da dostavi i kopiju plana parcele i kopiju vodova, kao i da omogući uvid u izvod iz lista nepokretnosti kako bi organ koji postupa u objedinjenoj proceduri mogao da ima prave činjenice – objasnila je Damnjanović.

Podsetila je da se pripremaju i izmene i dopune Zakona o premeru i katastru, kojima će biti poboljšana i objedinjena procedura u postpuku izdavanja građevinskih dozvola. Većina lokalnih samouprava, kako je navela, zadovoljna je saradnjom sa lokalnim katastrima, ali je dodala da da ima i gradova i opštinama koje nemaju očekivani nivo saradnje.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović je ranije izjavio novinarima da bi „Svetska banka“ (SB) 16. marta trebalo da odobriti kredit vredan 44 miliona dolara za povećanje kapaciteta RGZ-a.

- Očekujemo da 16. marta bord izvršnih direktora „Svetske banke“ odobri taj kredit – rekao je Trifunović.

On je precizirao da će poboljšanje kapaciteta RGZ-a biti sprovedeno kao nastavak kredita koji su realizovani u periodu od 2003. do 2009. godine i njime će biti završen proces unapređenja stručnog znanja, kao i neophodnih softvera i hardvera, koji je potreban Zavodu.

Trufunović je dodao da će u okviru tog projekta biti i jedan segment, koji će omogućiti i početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, što je planirano od 1. januara 2016. On je istakao da će glavni korisnik kredita biti RGZ i da će posebna pažnaja u narednom periodui bitri posvećena radu centrale i jedinica RGZ-a u lokalnim samoupravama širom Srbije.

Vršilac dužnosti direktora RGZ-a Zoran Popović je rekao novinarima da se ta institucija u prethodnom periodu ozbiljno pripremala za početak primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, kao i da je RGZ interne procedure i pravila već napisao i testirao.

- Očekujemo da danas to usaglasimo sa ministarstvom, kako bi sve funkcionisalo na najbolji način. Najbolja i najnovija tehnološka rešenja će tek doći sa kreditom SB od polovine ove godine – rekao je Popović.

Poručio je da je RGZ spreman da primeni taj zakon, da će biti ispoštovani svi rokovi, kao i da će svi podaci biti tačni i ažurni bez obzira na brzinu rada. Prema njegovim rečima, najveći problem mogu da predstavljaju podaci koji nisu u digitalnoj formi u nekim lokalnim samoupravama i da će ta situacija biti potpuno rešena za dve ili tri godine, nakon realizacije kredita SB.

Kada je reč o predviđenom registru planskih dokumenata, što je takođe novina koju uvodi Zakon o planiranju i izgradnji, Popović je kazao da je softver za registar već izrađen i instaliran u RGZ - u još pre nedelju dana i da će, nakon određenih korekcija, već od sutra biti testiran.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;