INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Damnjanović: Upis prava svojine u katastru za pet dana (video)

10.03.2015. | Tanjug

U svim katastrima nepokretnosti u Srbiji pravo svojine će se upisivati za samo pet radnih dana, a hipoteke za dan, najavila je državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

- Ujednačićemo praksu tako da sve lokalne samouprave u Srbiji postupaju na isti način odnosno u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima – rekla je Danjanović novinarima uoči sastanka sa predstavnicima „Republičkog geodetskog zavoda“ (RGZ).

Ona je podsetila da je 1. marta počela primena objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola i da će sa RGZ-om biti utvrđene precizne obaveze službi za katastar nepokretnosti u tom procesu.

- Nije bilo jasno u kom trenutku se uključuje službe za katastar nepokretnosti i kakve su njihove obaveze u objedinjenoj proceduri. Sva ta praktična pitanja značajna za efikasnu primenu danas ćemo pokušati da utvrdimo – navela je Damnjanović.

Ona je poručila da je cilj da se pravo svojine i druga prava upisuju u jako skraćenim rokovima, kako bi dostigli zemlje u okruženju, na primer Makedoniju koja upisuje hipoteke za nekoliko sati.

- Najviše izazova će biti prilikom izdavanja lokacijskih uslova, gde katastar već za dan-dva mora da dostavi i kopiju plana parcele i kopiju vodova, kao i da omogući uvid u izvod iz lista nepokretnosti kako bi organ koji postupa u objedinjenoj proceduri mogao da ima prave činjenice – objasnila je Damnjanović.

Podsetila je da se pripremaju i izmene i dopune Zakona o premeru i katastru, kojima će biti poboljšana i objedinjena procedura u postpuku izdavanja građevinskih dozvola. Većina lokalnih samouprava, kako je navela, zadovoljna je saradnjom sa lokalnim katastrima, ali je dodala da da ima i gradova i opštinama koje nemaju očekivani nivo saradnje.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović je ranije izjavio novinarima da bi „Svetska banka“ (SB) 16. marta trebalo da odobriti kredit vredan 44 miliona dolara za povećanje kapaciteta RGZ-a.

- Očekujemo da 16. marta bord izvršnih direktora „Svetske banke“ odobri taj kredit – rekao je Trifunović.

On je precizirao da će poboljšanje kapaciteta RGZ-a biti sprovedeno kao nastavak kredita koji su realizovani u periodu od 2003. do 2009. godine i njime će biti završen proces unapređenja stručnog znanja, kao i neophodnih softvera i hardvera, koji je potreban Zavodu.

Trufunović je dodao da će u okviru tog projekta biti i jedan segment, koji će omogućiti i početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, što je planirano od 1. januara 2016. On je istakao da će glavni korisnik kredita biti RGZ i da će posebna pažnaja u narednom periodui bitri posvećena radu centrale i jedinica RGZ-a u lokalnim samoupravama širom Srbije.

Vršilac dužnosti direktora RGZ-a Zoran Popović je rekao novinarima da se ta institucija u prethodnom periodu ozbiljno pripremala za početak primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, kao i da je RGZ interne procedure i pravila već napisao i testirao.

- Očekujemo da danas to usaglasimo sa ministarstvom, kako bi sve funkcionisalo na najbolji način. Najbolja i najnovija tehnološka rešenja će tek doći sa kreditom SB od polovine ove godine – rekao je Popović.

Poručio je da je RGZ spreman da primeni taj zakon, da će biti ispoštovani svi rokovi, kao i da će svi podaci biti tačni i ažurni bez obzira na brzinu rada. Prema njegovim rečima, najveći problem mogu da predstavljaju podaci koji nisu u digitalnoj formi u nekim lokalnim samoupravama i da će ta situacija biti potpuno rešena za dve ili tri godine, nakon realizacije kredita SB.

Kada je reč o predviđenom registru planskih dokumenata, što je takođe novina koju uvodi Zakon o planiranju i izgradnji, Popović je kazao da je softver za registar već izrađen i instaliran u RGZ - u još pre nedelju dana i da će, nakon određenih korekcija, već od sutra biti testiran.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;