INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Damnjanović: Opštine primenjuju objedinjenu proceduru

09.03.2015. | RTV

- Novim Zakonom o o planiranju i izgradnji od 1. marta predviđena je primena objedinjene procedure u opštinama, a najveći broj njih je to učinio i pristupio primeni procedure, koja podrazumeva da se građevinske dozvole izdaju najviše za 28 dana – izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Svi gradovi i opštine u Srbiji su od 1. marta u obavezi da izdaju dozvole najviše za 28 dana. Damnjanović je za RTV Pink rekla da je resorno ministarstvo uredilo sve podzakonske akte koji su neophodni da bi zakon zaista funkcionisao i da je to dalo rezultate.

- Sa svim opštinama su održani sastanci, gde su pitane da li postoji još nesto u čemu ministarstvo može da im pomogne, rezultati sastanaka su takvi da su opštine rekle da imaju sve što je potrebno, da je procedura objedinjena i može da se primenuje od 1. marta – rekla je ona.

Damnjanović je pohvalila opštine koje su u svemu postupile u skladu sa zakonom,a juče su, navela je, predstavnici ministarstva obišli Rumu koja, kako je kazala, savršeno primenjuje objedinjenu proceduru, zatim slično se čini i u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Beočinu...

- To su sve opštine koje su uradile šve što je bilo potrebno – rekla je ona ističući da je reč o sistemskom, reformskom zakonu i da je bilo mnogo detalja koje su opštine bile obavezne da urade pre 1. marta. - Najveći broj to jeste učinio i one sada nemaju probleme u funkcionisanju.

Damnjanović je kazala da oko nekih stvari ima pomalo nerazumevanja, kao na primer, oko određivanja ljudi koji će tu proceduru sprovoditi i slično.

Govoreći o prednostima objedinjenog sistema, ona je kazala da je za raniji sistem značilo da „morate da obijate pragove mnogih institucija i drugih državnih organa“, a sada sve to čini jedan nadležni organ, koji sprovodi objedinjene procedure. Ona je kazala da se možda nisu sve službe pripremile na najbolji način, ali da će im ministarstvo u tome pružiti pomoć.

Državni sekretar je podsetila da je zakon na snagu stupio 17. decembra, a do 1. marta je bio rok da se donesu svi potrebni akti, kako bi do 1. januara 2016. bili spremni na kompletnu elektronsku razmenu podataka kada čak ni jedan dolazak investitora u opštinu neće biti potreban.

- Uglavnom sada nedostaje ljudi, kompjutera, tehničke podrške – rekla je ona ističići da ministarstvo u saradnji sa USAID-om, GIZ-om i NALED-om priprema softverski paket koji će beslatno biti predat svim opštinama kako bi od .1 januara spremno dočekale novu fazu objedinjene procedure.

Budući da je zaposlene potrebno obučiti za rad, ministarstvo planira i tematske radionice i ceo ciklus obučavanja zaposlenih koji će raditi na tim poslovima.

- Zaposleni jesu spremni, ali budući da imamo zabranu zapošljavanja u nekim opštinama imamo samo jedno lice koje će se baviti procedurom – kazala je ona.

Građevinska dozvola, kazala je, već sada može da se dobije za 28 dana, a moćice da se izdaje tamo gde su opštine donele planske dokumente.

- Uvodimo red i preciznost i mislim da će se i naši zaposleni sve više prilagođavati da od 1. januara iduće godine sledimo primer Makedonije koja je prva u regionu krenula sa elektronskom građevinskom dozvolom. Cilj je da imamo taj sistem koji nudi brz i pouzdan postupak za investitora, a sa druge strane, i mnogo manje mesta za korupciju koja je u ovoj oblasti bila prisutna – rekla je Damnjanović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;