INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nalazi iz Vinče potvrdili da je Oplatol – „Ekosekundov“

27.08.2014. | Tanjug

„Građevinska direkcija Srbije“ (GDS) negirala je tvrdnje predstavnika firme „Ekosekund“ da njihov Oplatol nije uzročnik isparenja u dva objekta u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar koja su dovela do povišenog nivoa fenola u krvi stanara.

- „Građevinska direkcija Srbije“ najoštrije demantuje navode predstavnika firme „Ekosekund“ iznete na konferenciji za štampu i odbacuje sve insinuacije da sporni Oplatol nije uzrok neprijatnih mirisa i hemijskih isparenje u dva objekta u naselju Dr Ivan Ribar – rečeno je „Tanjugu“ u GDS.

U „Direkciji“ napominju da su ispitivanja laboratorije u Vinči nedvosmisleno potvrdila osnovanu sumnju da je uzrok hemijskih isparenja sporni Oplatol, jer hemijske supstance koje su pronađene u površinskom sloju betona odgovaraju supstancama iz Oplatola firme „Ekosekund“.

Odmah po dobijanju izveštaja „Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda“ o rezultatima merenja kvaliteta vazduha u stanovima, u kome je indikovano da neprijatni mirisi potiču od Oplatola, GDS je izvadila uzorke betona (kernove) i poslala na ispitivanje u Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke u Vinči.

Uz uzorke kernova, GDS je u Vinču pošlala i uzorak konkretnog ulja – Oplatola firme „Ekosekund“ koji je korišćen za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija. Tvrdnje predstavnika firme „Ekosekund“ da nalazi pokazuju da njihov Oplatol trenutno ima višestruko manje koncentracije materija nemaju značaja u ovom slučaju.

GDS ne spori sav Oplatol koji je ikada proizveden u „Ekosekundu", već jednu konkretnu šaržu koja je korišćena u periodu od oktobra 2012. godine do marta 2013. godine prilikom izrade betonskih konstrukcija dva objekta u naselju, a čiji su uzorci bili poslati na ispitivanje u Institut u Vinči.

- Postavlja se pitanje kako je isti problem identifikovalo pet drugih investitora na šest zgrada koje su radili potpuno različiti izvođači, a svi su kupovali ulje Oplatol proizvođača „Ekosekund" – zapitali su u GDS.

GDS apeluje na nadležne institucije da se sa najvećom ozbiljnošću uključe u rešavanje ovog problema, jer je sporni Oplatol kupljen u zvaničnom prometu na stovarištu. „Direkcija“ će tražiti utvrđivanje odgovornosti u lancu prometa ovog sredstva na svim instancama, jer zbog propusta drugih strana trpi ogromnu materijalnu i drugu štetu.

GDS je angažovala Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje koja će, pored jasnog utvrđivanja uzroka hemijskih isparenja, izraditi elaborat sa detaljnomprezentacijom efikasnih metoda sanacije. Kada stručnjaci Instituta u Vinči urade elaborat, „Građevinska direkcija Srbije“ će saopštiti javnosti sve informacije.

GDS podseća da je odmah po dobijanju prvih prelimirarnih rezultata merenja kvaliteta vazduha u stanovima, 22. jula 2014. godine, dala mogućnost svim stanarima da se isele iz svojih stanova, dok se ne izvrši sanacija objekata.

Skupština društva GDS je donela odluku da „Direkcija“ svim stanarima snosi troškove zakupa drugog stana dok se ne izvrši sanacija, troškove preseljenja stanara, troškove infostana i sve režijske troškove u kupljenom stanu, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i evetualne troškove agencijske provizije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;