INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tržni centar „Staklenac“ na staklenim nogama

13.08.2014. | I. Preković | Večernje novosti

Iako su njegovi temelji, bar papirološki, oduvek bili na „staklenim nogama“, tržni centar „Staklenac“ opstaje na Trgu republike bez upotrebne dozvole već 15 godina! Vlasnici lokala u stalnoj neizvesnosti čekaju legalizaciju, dok uredno plaćaju porez na nekretnine ekskluzivne lokacije.

Beograd - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Status „objekat privremene namene“ nije se promenio već 25 godina otkako je sagrađen na mestu gde je planirana samo javna površina. Međutim, prazna gradska kasa verovatno je prevagnula da se ipak parcela unovči, dodelivši objektu upotrebnu dozvolu na deset godina. Rok je istekao još 1999. godine, a dalja sudbina je još neizvesna.

- Kada smo kupovali lokale, uveravali su nas da je takav status samo formalne prirode i da će biti promenjen kada se napravi regulacioni plan Trga republike - objašnjava nam Miroslav Filipović, član upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala TC „Staklenac“. - Mi smo predali zahtev za legalizaciju, ali smo dobili odgovor da plan i dalje ne postoji kako bi se objekat uknjižio.

Bez papira i rešenog statusa, tako je pre deceniju doveden u pitanje opstanak 40 lokala na tri etaže. Prethodna gradska vlast organizovala je konkurs za idejno rešenje Gradske galerije, koja bi bila sagrađena na temeljima „Staklenca“. Srećom po vlasnike, ideja nije odmakla dalje od arhitektonskih nacrta.

- Bez ikakvih razgovora sa nama doneta je takva odluka, a nije nam bila ponuđena nikakva naknada ukoliko sruše naše objekte - dodaje Filipović.

Galerija nije bila jedina zamisao „prekrajanja“ ovog poslovnog prostora koji ima više od 2.000 kvadrata. Bilo je ideja da to bude zgrada Opere, Memorijalni centar Zorana Đinđića, pa čak je i stanica beogradskog metroa najavljivana na njegovom mestu. Ipak, „Staklenac“ posluje sa 90 odsto popunjenog kapaciteta i živi od zakupaca i reklama na njegovom krovu. „Privremenost“ ne utiče na visinu obračuna poreza, pa je osnovica za nekretninu luksuzne lokacije 370.000 dinara po kvadratu. Dok oni redovno izmiruju svoje obaveze i skupe komunalije, papir, koji ih štiti da im bageri ne zakucaju na vrata, uredno izostaje.

Nepotpuna dokumentacija

Iz Sekretarijata za poslove legalizacije potvrđuju da su zavedeni zahtevi vlasnika lokala u tržnom centru „Trg republike“ u Ulici makedonska broj 5.

- S obzirom da su podneti zahtevi nepotpuni, podnosiocima zahteva su upućeni nalozi za dopunu dokumentacije - kažu nam iz Sekretarijata. - O podnetim zahtevima za legalizaciju će se odlučivati u skladu sa važećim zakonom o legalizaciji objekata, a privremene dozvole nisu dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima u skladu sa navedenim zakonom.

Kako navode iz Sekretarijata, pravosnažne odluke po završetku postupka biće prosleđene nadležnoj građevinskoj inspekciji.

Cena zakupa do 50 evra po kvadratu

Iako deluje prazan, retki su oni lokali „Staklenca“ koji nisu u upotrebi. Svega tri prostora ostala su posle ugašenih društvenih preduzeća, dok se zakupci smenjuju u drugim. Najpopularniji su prizmeni, koji koriste ugostitelji brze hrane, ali su i cene zakupa visoke. Cena po kvadratu kreće se između 40 i 50 evra po kvadratu, dok cifra pada sa spratom više, ali i kvadraturom, pa je neka najniža cena zakupa 10 evra po kvadratu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;