Evo kako da se najjeftinije i najbolje grejete predstojeće zime

08.08.2014. | Blic

Već je počela prodaja ogreva za narednu sezonu. Ove zime najjeftinije, ali i najstabilnije biće grejanje na drva. Svi ostali energenti menjaju cenu, a zbog poplava i krize u Ukrajini moguća je i energetska kriza koja će se odraziti i na Srbiju.

Poplave su ugrozile proizvodnju uglja. Najveći deo proizvodnje završiće u termoelektranama. Ovo priznaju i trgovci. Kažu, sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene uglja su još prošlogodišnje, ali je očigledan nedostatak dovoljnih količina iz Kostolca i Kolubare.

- Nudimo zamenu za ovaj ugalj, a to je ugalj "stanari" iz Republike Srpske, koji je jači, pa je potrošnja manja. Moguće je kupiti ogrev na odloženo, dajemo i na čekove - objašnjavaju trgovci.

Ima i drveta za ogrev po starim cenama, na šta zasad utiče slaba tražnja za briketima i peletom. Ipak, trgovci kažu da će problemi sa ugljem dići i cenu drva.

Grejanje na gas prošle nedelje poskupelo je za 1,4 odsto. Međutim, situacija se može pogoršati ako dođe do zaoštravanja ukrajinske krize i novih sankcija EU Rusiji, jer Moskva već najavljuje mogućnost poskupljenja gasa. Nevolja je što se u Srbiju iz Rusije uvozi oko 90% potrebnih količina prirodnog gasa. I to iz pravca Mađarske, posle tranzita kroz Ukrajinu. Dakle, svaki poremećaj snabdevanja gasom preko Ukrajine odražava se na tržište Srbije.

- Sredinom avgusta završićemo punjenje Banatskog dvora. U slučaju krize, gas iz ovog skladišta biće dovoljan za grejanje domaćinstava tri meseca - kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Grejanje na struju će od jeseni biti skuplje. Koliko, još nije poznato, mada se pominje 12%.

- Restrikcija sigurno neće biti. Obezbeđeno je oko 80% potrebnog uglja za termoelektrane. Razmatramo trenutno sve mogućnosti - od uvoza struje do uvoza uglja - kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...