IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Predstavljen fascinantan novi dizajn zdravstvenog okruga Al Daayan

18.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Studio OMA nastoji da ponovo osmisli zdravstveni okrug Al Daayan, planiran za Dohu u Kataru. Predvođen Reinier de Graafom tim se nalazi pred izazovom da isprati brzo napredovanje medicinskih inovacija, a dizajn je predstavljen videom.

Zdravstveni okrug Al Daayan primaće1.400 pacijenata

Zdravstveni okrug Al Daayan primaće1.400 pacijenata (Foto: HMC)

Arhitekte smatraju da im netaknut prostor od čak 1,3 miliona kvadratnih metara između Katarskog univerziteta i novog grada Lusail, nudi mogućnost za novu simbiozu arhitekture i medicine.

Osmislili su Al Daayan kao zdravstveni okrug sa trostrukim programom - tercijarnom nastavnom bolnicom, bolnicom za žene i decu i centrom za ambulantnu dijagnostiku. Okrug će imati ukupan kapacitet od 1.400 kreveta, svi spojeni u jednu strukturu.

Okrug će biti sastavljen od modularnih jedinica

Okrug će biti sastavljen od modularnih jedinica (Foto: HMC)

Kliničke ustanove zauzimaju prvi sprat, dok se kreveti nalaze u prizemlju, smanjujući zavisnost od liftova i omogućavajući pacijentima da uživaju u raskošnim baštama kompleksa - lekovitim prostorima sa dugom istorijom u islamskoj medicinskoj arhitekturi.

Zdravstveni okrug će se sastojati od modularnih jedinica u obliku krsta, montiranih na licu mesta. Ovi moduli se mogu rekonfigurisati i proširiti uz minimalno ometanje tekućih procesa, značajno smanjujući troškove budućih adaptacija.

3D štampa omogućava beskrajne varijacije u dizajnu fasada, ponovo uvodeći ornament u bolnicu - tip arhitekture koji obično karakteriše strogost.

Sobe će biti u prizemlju kako bi pacijenti uživali u baštama

Sobe će biti u prizemlju kako bi pacijenti uživali u baštama (Foto: HMC)

Okrug će raspolagati visokotehnološkom farmom koja će ga snabdevati hranom i lekovitim biljkama neophodnim za proizvodnju lekova.

Imaće i logistički centar, a svi objekti će biti povezani sa bolnicama automatizovanim podzemnim cirkulacionim sistemom. Planirana solarna farma obezbediće energetsku nezavisnost okruga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;