PRIJAVA-468X60-BANNER

Predstavljen fascinantan novi dizajn zdravstvenog okruga Al Daayan

18.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Studio OMA nastoji da ponovo osmisli zdravstveni okrug Al Daayan, planiran za Dohu u Kataru. Predvođen Reinier de Graafom tim se nalazi pred izazovom da isprati brzo napredovanje medicinskih inovacija, a dizajn je predstavljen videom.

Zdravstveni okrug Al Daayan primaće1.400 pacijenata

Zdravstveni okrug Al Daayan primaće1.400 pacijenata (Foto: HMC)

Arhitekte smatraju da im netaknut prostor od čak 1,3 miliona kvadratnih metara između Katarskog univerziteta i novog grada Lusail, nudi mogućnost za novu simbiozu arhitekture i medicine.

Osmislili su Al Daayan kao zdravstveni okrug sa trostrukim programom - tercijarnom nastavnom bolnicom, bolnicom za žene i decu i centrom za ambulantnu dijagnostiku. Okrug će imati ukupan kapacitet od 1.400 kreveta, svi spojeni u jednu strukturu.

Okrug će biti sastavljen od modularnih jedinica

Okrug će biti sastavljen od modularnih jedinica (Foto: HMC)

Kliničke ustanove zauzimaju prvi sprat, dok se kreveti nalaze u prizemlju, smanjujući zavisnost od liftova i omogućavajući pacijentima da uživaju u raskošnim baštama kompleksa - lekovitim prostorima sa dugom istorijom u islamskoj medicinskoj arhitekturi.

Zdravstveni okrug će se sastojati od modularnih jedinica u obliku krsta, montiranih na licu mesta. Ovi moduli se mogu rekonfigurisati i proširiti uz minimalno ometanje tekućih procesa, značajno smanjujući troškove budućih adaptacija.

3D štampa omogućava beskrajne varijacije u dizajnu fasada, ponovo uvodeći ornament u bolnicu - tip arhitekture koji obično karakteriše strogost.

Sobe će biti u prizemlju kako bi pacijenti uživali u baštama

Sobe će biti u prizemlju kako bi pacijenti uživali u baštama (Foto: HMC)

Okrug će raspolagati visokotehnološkom farmom koja će ga snabdevati hranom i lekovitim biljkama neophodnim za proizvodnju lekova.

Imaće i logistički centar, a svi objekti će biti povezani sa bolnicama automatizovanim podzemnim cirkulacionim sistemom. Planirana solarna farma obezbediće energetsku nezavisnost okruga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;