IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

KGH i sistemi za zagrevanje vode (Greenbuild Expo 2009)

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).


fotografija gore: sistem Power-Pipe (pogledati u tekstu)

Venmar Ventilation, kompanija iz Kanade, predstavila je ventilator za izmenu toplote EKO 1.5 (HRV - heat-recovery ventilator). Uređaj koristi elektronski motor - ECM (electronically commutated motor), koji isporučuje 4,3m³ vazduha na sat (2,53cfm - kubnih stopa po minuti) po svakom Vatu (W) energije koju potroši.

Kompanija tvrdi da je ovo najefikasniji rezultat za sve proizvode ove vrste. Na najmanjoj od četiri brzine troši samo 13,5W za protok 70 do 130m³/h vazduha. Uz uređaj ide i zidni displej za kontrolu koji pokazuje grafikone rada uređaja.

Protočni kondenzacijski bojler za grejanje vode RC98HPi (na fotografiji levo) kompanije Rinnai - Stepen efikasnosti ovog proizvoda je 95%. Isporučuje 37 litara vode u minuti temperature 19°C, i 14 litara vode teperature 56°C po minuti. Radi na prirodni gas ili propan (2.9–58 kW). Energetski faktor je 0.93 (energy factor is listed at 0.93).

Neki slični proizvodi imaju problem aktivacije kod manjeg protoka vode. Sa druge strane, efikasnost potrošnje vode zasniva se na slavinama sa aeratorima koje daju efekat jakog mlaza sa niskim protokom vode. Bojler RC98HPi premostio je taj problem jer se aktivira već pri protoku od 1,5 litara po minuti (U SAD se protok izražava u galonima po minuti - gpm/gallons per minute).

Kompanija RiteHite predstavila je seriju plafonskih ventilatora Revolution koju odlikuju odlične karakteristike. Revolution ventilatori su prečnika od 2,4 do 7,3m, a najveći proizvode i do 727.170m³/h protoka.

Plafonski ventilatori poželjni su jer troše malo energije, a mogu proizvesti efekat hlađenja koji će znatno uticati na komfor u prostoriji.

Proizvođač tvrdi da brzina protoka vazduha  0,9 do 1,3m/s daje efekat kao da je temperatura smanjena  4 do 6°C, a da je pritom potrošeno znatno manje energije nego u slučaju da se to postiže klima uređajima ili ventilacionim sistemom.  

Kompanija RenewABILITY Energy izložila je na konferenciji Greenbuild 2009 svoj poznati sistem Power-Pipe (na fotografiji desno i sasvim gore) - izmenjivač toplote koji koristi toplu vodu koja otiče iz tuš kabina za dogrevanje vruće vode.

Odvodna cev na mestu izmene toplote načinjena je od bakra, kao i  spiralna cev sa čistom voda koja je se obavija oko nje i tako dogrejana ide dalje ka bojleru. Može se koristiti u stambenim, javnim, poslovnim ili industrijskim objektima, a prema tvrdnjama kompanije već 50 izvođača primenjuje ovaj sistem.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;