INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li ste čuli za parkipelag?

22.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kopenhagen je grad koji se može pohvaliti savremenim arhitektonskim rešenjima i velikim brojem projekata koji uključuju plutajuću arhitekturu. Joše jedan u nizu te vrste je i nestandardni park koji podrazumeva plutajuće platforme. U pitanju je "parkipelag" ili nešto između parka i arhipelaga, jer je park koji je prekriven zelenilom raspoređen po manjim ostrvcima koja plutaju. 

Da li ste čuli za parkipelag?

Parkipelag u Kopenhagenu (foto: MIR)

Projekat koji će biti glavna atrakcija u glavnom gradu Danske, osmislili su Marshall Blecher i Fokstrot.

Ova ostrvca će biti prekrivena zelenilom - travom i drvećem i nalaziće se u okviru južnog dela luke. Odlikovaće ih različiti oblici i veličine, i biće ručno napravljena od recikliranih i održivih materijala. Za njihovo stvaranje biće korišćene i lokalne tradicionalne tehnike gradnje čamaca. 

Da li ste čuli za parkipelag?

Parkipelag u Kopenhagenu (foto: MIR)

Ostrva će biti pokretna i postojaće mogućnost da se spoje ukoliko je potrebno za održavanje neke manifestacije ili događaja. Takođe, će moći i da se uklone ili pomere ukoliko to zahtevaju neke vrste takmičenja, kao i tokom sezona kada su aktivni plivači, kajakaši i nautičari.

Projekat podrazumeva totalno novu vrstu javnih parkova kakvu ne poznajemo, pa je i naziv "parkipelag" pojam koji do sada nismo čuli i o kome će se tek pričati. Fokus ovih novih javnih površina je na urbanom razvoju sa elementima prirodnog okruženja duž luke, jer globalno posmatrano raste nivo mora što stvara nove izazove projektantima u primorskim gradovima.  

Da li ste čuli za parkipelag?

Parkipelag u Kopenhagenu (foto: Airflix)

Godine 2018. završen je prvi prototip ostrva pod nazivom "CPH-Ø1". Pokazao se kao veoma popularan među izletnicima, a na njemu je održana i izložba fotografija. Shodno zainteresovanosti pokrenuta je izgradnja još ostrvaca ove vrste. Neke od ideja koje su temeljene na istom dizajnu su unapređene  i uključuju plutajuće saune, farme školjki i “sail-in” kafić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;