INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divovski tornjevi u borbi protiv zagađenja

28.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je kvalitet vazduha u Nju Delhiju jedan od najlošijih na svetu. Zagađen vazduh je peti po redu uzročnik smrti u Indiji. U pokušaju da se bori protiv ovog tihog ubice, indijska firma Studio Symbiosis Architects osmislila je opštekoristan društveni projekat “Aũra”. On podrazumeva predloge za sisteme prečišćivanja vazduha u ovom gradu. Razvijeni na principima aerodinamike, “Aũra” prečišćivači vazduha zasnivanju se na zakrivljenom obliku i razlikama u vazdušnom pritisku. Oni usisavaju zagađeni vazduh i stvaraju hladan, čist vazduh.

Divovski tornjevi u borbi protiv zagađenja

“Aũra” toranj (foto: Studio Symbiosis Architects)

Nju Delhi je iz godine u godinu sve zagađeniji, što pokazuje i alarmatni nivo čestica PM 2,5. Shodno tome Studio Symbiosis Architects tražio je rešenje za sve građane, tj. da u čistom vazduhu mogu da uživaju svi a ne samo oni koji mogu da priušte kućne prečišćivače vazduha.

Divovski tornjevi u borbi protiv zagađenja

“Aũra” toranj (foto: Studio Symbiosis Architects)

Projekat “Aũra” podrazumeva niz džinovskih tornjeva za prečišćavanje vazduha na čijim vrhovima se nalaze saksije sa kapljičnim navodnjavanjem. U planu je da svaki toranj ima dve glavne komore: jednu za povećanje relativne brzine vazduha, a druga za prečišćavanje zagađenog vazduha pre nego što ga izduva velikom brzinom i po nižim temperaturama kako bi se stvorila razlika u pritisku koji zatim gura topli, zagađeni vazduh nazad prema tornju. Arhitekte procenjuju da bi 18m visoki toranj “Aũra” mogao dnevno da očisti 32 miliona kubnih metara vazduha. Kapacitet čišćenja bi trebao da bude 1,3 miliona kubnih metara vazduha na sat.

Divovski tornjevi u borbi protiv zagađenja

“Aũra” toranj (foto: Studio Symbiosis Architects)

Tornjevi “Aũra” predstavljaju samo prvi deo predloga. Implementacioni plan bi počeo postavljanjem tornjeva od 60m u prsten duž oboda grada kako bi se zaustavio dotok zagađenog vazduha iz okruženja. Manji tornjevi, visine 18m u razmaku od 1 kvadratnog kilometra, bili bi postavljeni na odabranim tačkama kako bi se osigurao čist vazduh u gradu.

Divovski tornjevi u borbi protiv zagađenja

“Aũra velocity” i “Aũra Falcon” (foto: Studio Symbiosis Architects)

Pored ovih tornjeva, sistem za prečišćavanje vazduha činio bi i “Aũra velocity” - spravice koje se mogu pričvrstiti na vrhove automobila, kao i mreža dronova “Aũra Falcon” koji bi se kretali gradom i nadgledali nivo zagađenja vazduha. Celokupan sistem bi se zvao “Aũra Hive” jer bi podsećao na košnicu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;