Primena OSB ploča za spoljašnje zidove - osnovni saveti za samostalno postavljanje

16.09.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Kao i kod podova, OSB ploče mogu se koristiti za spoljašnje i unutrašnje oblaganje zidova. Tada njihovo postavljanje može biti u vertikalnom ili horizontalnom položaju. Razmak od 3mm sada treba ostaviti i između ploča, ali i između ploča i otvora u zidu (prozora, vrata, ventilacionih elemanata i sl).

Kod izrade tipskih montažnih kuća sa drvenom konstrukcijom OSB ploče se postavljaju i na spoljašnjoj i na unutrašnjoj strani konstrukcije čineći sa ramskom konstrukcijom panela jedan konstruktivni element/zid. Ovim se postiže dodatna čvrstoća i manji presek konstruktivnog drvenog rama montažnog panela (kvadratne grede u zidu tada mogu biti i 13-15cm), kao i manja debljina OSB ploče (11mm).

Na spoljašnjoj strani panela postavlja se demit fasada, a sa unutrašnje strane na OSB ploču pričvršćuje se gips-kartonska ploča. Time se dobija ravna unutrašnja površina zida koja se može krečiti i koja ima manje uticaja na kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Ipak, ovakav sistem gradnje - drvenim sendvič panelima, podrazumeva proizvodnju u fabričkim uslovima, te su tako omogućene i optimalne dimenzije pojedinih elemenata. U samostalnoj izvedbi, na licu mesta, preporučuje se upotreba elemenata većih dimenzija…

Ukoliko je drvena konstrukcija većih preseka (15-25cm) sa unutrašnje strane mogu se koristiti samo gips-kartonske ploče (na aluminijumskoj ili drvenoj potkonstrukciji koja služi za izravnjavanje i gušće pričvršćivanje gips-karton ploče kako ne bi došlo do njenog izvijanja).

U tom slučaju drvena konstrukcija preuzeće na sebe opterećenja, a OSB ploče služiće samo za dodatno učvršćenje i kao potkonstrukcija završnog sloja fasade.  Radi pouzdanosti fasade i njene dugotrajnosti preporučuje se upotreba OSB ploča debljine najmanje 12mm.

U međuprostoru između spoljašnje (OSB) i unutrašnje (OSB ili gips-karton) ploče prilikom izrade spoljašnjeg zida može se postavljati mineralna vuna kao sloj za termoizolaciju. Mineralna vuna, u odnosu na krute izolacije, ima tu prednost što ne zahteva preterano preciznu izradu a dobro prijanja uz konstrukciju pa je dodatno zaptivanje jednostavnije.

Pričvršćivanje ploča na konstrukciju zida isto je kao i kod izrade podova. Ukoliko se koriste ploče bez žljeba veću pažnju treba obratiti na zaptivanje spojnica ploča (razmak 3mm) kako bi se sprečili toplotni gubici usled strujanja vazduha.

Na ovom video klipu vidi se deo primene OSB ploča prilikom izgradnje objekta:

Posebno treba naglasiti, bez obzira da li ćete koristiti OSB ploče samo sa spoljašnje ili i sa unutrašnje strane zida sa skeletnom/ramovskom konstrukcijom, treba biti posebno obazriv prema spojevima ploča. Toplotni gubici koji nastaju u objektu zbog curenja vazduha na spojevima elemenata mogu u velikoj meri uticati na potrošnju energije i komfor unutrašnjeg prostora, tj. na vaš džep i vaše zdravlje (naročito onda kada nema sloja maltera koji se smatra dovoljnom zaptivnom “membranom”).

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

TOPPANEL
TOPPANEL
BEOGRAD-VRČIN
www.toppanel.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...