IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Primena OSB ploča u građevinarstvu - osnovni saveti za ugradnju

16.11.2009. | Gradjevinarstvo.rs

OSB ploče imaju široku primenu u građevinarstvu, naročito u izgradnji objekata od drveta, izradi pregradnih zidova, oblaganja konstrukcije zida i krova, izradi nameštaja… Njihove odlične mehaničke karakteristike i otpornost na vlagu čine ih pogodnim za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, mada je potrebno voditi računa o renomeu proizvođača i kvalitetu proizvoda.

OSB ploče

Oko 5% mase OSB ploča čini lepilo između presovanih slojeva drvenih ljuski pa isparavanja mogu u većoj meri uticati na kvalitet vazduha u objektu. Zato je potrebno da ploče neko vreme (preporučuje se i dva dana) budu ostavljene da se ventiliraju pre ugradnje.

Iz tog razloga se prilikom izrade zidova ili unutrašnjeg oblaganja drvene krovne konstrukcije kod adaptiranja tavanskog prostora u potkrovlje često koriste u kombinaciji sa gips-kartonskim pločama.

OSB ploče su otporne na vlagu, a pojedini tipovi su predviđeni za ugradnju u veoma vlažnim uslovima. Više o načinu proizvodnje i osobinama OSB ploča možete čitati u tekstu ovde: (klikni na link)

Zavisno od načina na koje su obrađene ivice postoje tri vrste OSB ploča:

  • ploče sa žljebovima na dve strane
  • ploče sa žljebovima na sve četiri strane
  • ploče sa ravnim ivicama.

Osnovni saveti za ugradnju OSB ploča

Prilikom ugradnje potrebno je ostaviti oko 3mm između ploča sa ravnim ivicama kako bi imale mesta za rad (skupljanje i širenje usled različitih uslova temperature i vlažnosti), dok je ova distanca kod OSB ploča sa žljebom fabrički napravljena.

OSB ploče se pričvršćuju ekserima za konstrukciju ili lepkom međusobno prilikom izrade plivajućeg poda. Duž potkonstrukcije OSB ploče se pričvšćuju zakucavanjem eksera (oko 45-75mm) na svakih 30cm, a duž ivice ploče na svakih 15cm. Ekseri se zakucavaju najmanje 1cm od spoljašnje ivice ploče kako ne bi došlo do odvaljivanja ivice (jer je ploča sastavljena od sitnijih komada drvenih ljuski). Prilikom kupovine eksera naznačite prodavcu za koju namenu su vam potrebni.

Spoj dve OSB ploče mora ići preko potkonstrukcije kako bi se svaka od ploča mogla zakucati duž svoje ivice. Ovim se izbegava vitoperenje ploče tokom veka upotrebe objekta.

OSB ploče mogu se koristiti za izradu nameštaja, pregrada/zidova, podove i krovove, kao i za oblaganje podne, zidne i krovne konstrukcije sa unutrašnje i spoljašnje strane.

Površina OSB ploča je neravna, i često se iz estetskih razloga ostavlja vidljivom, kako u unutrašnjem prostoru tako i na fasadi.  Zbog količine lepila nije moguće u potpunosti ih obojiti bojama za drvo (mada može dobiti izvesnu nijansu - najbolje je da probate sa uzorcima).

Moguće je koristiti lakove, a prilikom oblaganja konstrukcije na spoljašnjim zidovima preko OSB ploča može se postavljati i demit fasada bez bojazni da će se ploče uviti i time oštetiti fasadne slojeve.

Sa unutrašnje strane zidova i krovne konstrukcije (u adaptiranom potkrovlju) preporučuje se postavljanje gips-kartonskih ploča preko OSB ploča kako bi se smanjio uticaj isparenja na kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Linkovi:

Pogledajte ostale tekstove i ponudu OSB ploča na našem tržištu na linku ovde - https://www.gradjevinarstvo.rs/kategorije/22214/osb-ploce

 

 

Komentari: 1

mirko 07.07.2018 16.26.35

Mogu li sa namenskim OSB plocama natkriti terasu-balkon.Da li se moze saviti po svojoj duzoj strani i koliko. Zahvaljujem

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;