ASHRAE zahteva i sistem ventilacije u poslovnim zgradama sa prirodnim provetravanjem

09.11.2009. | Allyson Wendt | EBN

Standardna projektna rešenja za zelene zgrade, makar u temperamentnijim klimama, sada će postati još komplikovanije u SAD. Američko udruženje za grejanje, ventilaciju i hlađenje - ASHRAE (American Society of Heating, Air-Conditioning, and Refrigerating Engineers) odlučilo je da prirodna ventilacija ne može sama da postigne željeni nivo kvaliteta vazduha u većini poslovnih i visokih stambenih objekata.

Dodatak N (Addendum N) odobren je nakon perioda javne rasprave i biće uvršten u Standard 62.1, verzija 2010.

Sudeći prema Roger Hedrick-u, iz komiteta koji uređuje standard, ovaj dodatak je zasnovan na istoj logici po kojoj se zahteva i ventilacioni sistem za niske stambene objekte (Standard 62.2):

- Stambene zgrade tradicionalno se oslanjaju na prozore za potrebe ventilacije. Fasadni omotač objekta tada je propuštao izvesne količine vazduha zajedno sa prozorima (i kada su bili zatvoreni). Kako su zgrade postale sve bolje zaptivene, ventilacija se zasnivala samo na prozorskim otvorima. Korisnici prostora često ih nisu mogli otvarati zbog vremenskih uslova ili bojazni za kvalitet vazduha (u zagađenim sredinama itd) - kaže on i dodaje:

- ASHRAE 62.2 sada zahteva ugradnju ventilacionih sistema u niskim stambenim objektima upravo iz tog razloga. Smatramo da sada samo pratimo isti rezon i za poslovne objekte. Novi zahtevi će svakako imati i uticaj na troškove.

Još uvek nije jasno kako će novi zahtev uticati na druge standarde i sertifikacione sisteme kao što su LEED, koji se odnosi na ASHRAE 62.1.

Brendan Owens, podpredsednik tehničkog razvoja za LEED u USGBC-u (U.S. Green Building Council), kaže  za Environmental Building News da će ova izmena uticati na to kako će se sistem ocenjivanja primenjivati na prirodnu ventilaciju, ali još nije jasno kakve će te promene biti. On nije siguran ni da je novi dodatak najbolji odgovor na ovaj problem:

- Karakterizacija svih prirodno ventilisanih zgrada kao rizičnih objekata koji zahtevaju intervenciju u standardu čine se kao prilično velika čistka za tako složenu temu - rekao je Owens.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...