Prva plutajuća vetrenjača postavljena u Severnom moru

16.09.2009. | Beta

U Severnom moru početkom septembra kod Norveške postavljena prva plutajuća vetrenjača, što treba da omogući da se neutrališu problemi koji prate proizvodnju energije pomoću vetra kao što su zaštita ptica, zauzimanje zemljišta...

Već desetak vetrenjača postoji u Severnom moru, ali su statične, odnose pričvršćene za dno mora, nekoliko desetina metara ispod površine vode. Plutajući generator ima prednost jer može da se koristi na morima do dubine od 700 metara.

"Ovo je veliki napredak, jer se ne vidi sa obale, a može da pluta na mestima koje ne koriste ribolovci ili ptice. Vetrenjača je potpuno ekološka", rekla je predstavnica norveške naftne kompanije StatoilHydro, An Stremen Lik.

Nova vetrenjača, nazvana Hajvind, postavljena 10 kilometara od ostrva Kamoe, na jugozapadu Norveške.

Vetrenjača, sa elisama dugačkim do 40 metara, nalazi se 10 metara iznad vode. Deo koji je ispod vode i omogućava plutanje je vrsta tube, dugačka oko 100 metara. Ta tuba održava stabilnost cele turbine na vodi.

Hajvind će tek za nekoliko nedelja početi proizvodnju, navela je kompanija i dodala da su Japan, Južna Koreja, SAD i Španija zainteresovane za takvu vrstu vetrenjače.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...