PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zagrevanje i hlađenje kuće geotermalnom energijom

11.07.2017. | Michael Irving | New Atlas

Pouzdan i obnovljiv izvor energije je pred nama i to u bukvalnom smislu - u obliku geotermalne energije. Nakon finansiranja studije za mapiranje podzemnih žarišta pre nekoliko godina Googleova matična kompanija Alphabet sada je pokrenula Dandelion, novu startap kompaniju koja ima za cilj da iskoristi taj resurs. Tehnologija koju potpisuje ova kompanija čini geotermalni sistem za grejanje i hlađenje koji pumpa toplotu iz zemlje zimi u kuću a izvlači je tokom leta.

„Korenje“ Dandelionovog sistema je ono što kompanija naziva „ground loops“. Ove plastične cevi u obliku slova U su postavljene nekoliko stotina metara ispod dvorišta, a kroz njih protiče voda kako bi se obezbedilo grejanje ili hlađenje. Zimi, voda koja prolazi kroz petlje apsorbovaće toplotu iz zemlje i kroz cevi dovesti je do kuće, a sistem će se odvijati u suprotnom smeru tokom letnjih meseci. Cevi su povezane sa toplotnom pumpom i bojlerom unutar kuće, a korisnici mogu da kontrolišu unutrašnju temperaturu uz pomoć pametnog termostata.

Slika. Funkcionisanje sistema (foto: Dandelion, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iz Dandeliona kažu da je instalacija relativno laka. Da bi se ugradio ovaj sistem, za kopanje se koristi sopstvena „tehnologija čistog bušenja" koja podrazumeva nekoliko malih rupa u dvorištu, svaka nekoliko centimetara široka. Tada tehničar instalira ostale komponente unutar kuće, a sistem bi trebalo da se podigne i počne da radi za dva do tri dana. Nakon toga jedino redovno održavanje koje je potrebno je promena vazdušnog filtera na svakih 6 do 12 meseci.

Sistem navodno košta 20.000 USD, ali firma Dandelion ga čini dostupnim vlasnicima kuća preko mogućnosti otplaćivanja na mesečnom nivou bez dodatnih troškova. Ako je sistem efikasan kao što kompanija kaže, korisnik bi trebao da bude u mogućnosti da napravi neke od tih otplata kroz uštedu nastalu usled smanjenja računa za potrošnju energije.

Dandelion trenutno koristiti tehnologiju za održive domove u državi Njujork i sakuplja 2 miliona za finansiranje.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;