Najviša oplata za beton na nekom objektu visokogradnje u Velikoj Britaniji

03.03.2009. | Building UK

Ostrvski izvođač Bouygues, deo velike francuske istoimene kompanije, izlio je betonske zidove visine 10,4m u jednom “dahu”, što je skratilo vreme izvođenja na pola. Ovakav postupak uslovilo je više faktora na gradilištu sportske hale za školu Pimlico u Londonu.

Škola Pimlico je građena u više faza, što znači da su neki delovi kompleksa već bili u upotrebi dok su se ostali objekti gradili.

U ovom slučaju najveći problem je predstavljalo to što je zid nove hale na samo metar od glavne zgrade u čijim su učionicama već sedeli đaci kada je Bouygues krenuo sa izvođenjem radova. Na istoj udaljenosti na drugoj strani objekta nalazi se školska ograda, a ceo kompleks je u velikoj iskopini, nekoliko metara nižoj od ulične kote terena.

Dodatna otežavajuća okolnost je što se preko puta nalazi veliki luksuzni stambeni kompleks Dolphin Court, u kom živi nekoliko desetina poslanika i advokata koji bi se u najskorijem vremenu žalili na buku sa gradilišta.

Nalivanje betona u oplate pune visine zida mnogo je brže nego na uobičajen način - postavljanjem dva do tri oplatna prstena po segmentima u visinu. Na ovom projektu bilo je potrebno 22 dana za završetak radova na betoniranju, i izvođač tvrdi da je to dvostruko kraće nego da su radove izvodili na tradicionalan način. Istovremeno, proizvodili su daleko manje buke nego što bi to bio slučaj da su premeštali kompletnu oplatu nekoliko puta.

Sam postupak je bio veoma jednostavan i manje-više uobičajen: oplata se sastojala od standardizovanih oplatnih panela. Na mesto livenja kranom su postavljani oplatni paneli, zatim spajani, i spremni za nalivanje betona.

Glavni problem, kod svakog betoniranja a naročito kod ovog, bilo je razlivanje betona u oplati, odnosno mogućnost pojavljivanja šupljina u odlivenom zidu. Zato je posebna pažnja posvećena osmišljavanju i sprovođenju plana vibriranja.

U intervjuu koji je vođa gradilišta dao za Building UK, rekao je da je izlivanje jednog segmenta trajalo dva dana: prvog dana bila je pripremana sekcija, postavljana i učvršćivana oplata, drugog dana nalivan je beton: - Uzeli smo u obzir mogućnost korišćenja samosabijajućih betona, ali smo dobrim planiranjam procesa betoniranja i vibriranja uspeli da uradimo sa običnim.

Kada je izlivena jedna sekcija u punoj visini, oplata je pomerana na novu, a izliveni segment betonskog zida osiguravan je podupiračima.

Nakon samo 22 dana izvođač može da pristupi montiranju čelične krovne konstrukcije.

Video klip sa gradilišta možete pogledati ovde.


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...