Nova tehnologija omogućava da projektujete i odštampate svoj dom na Marsu za samo 24 sata

18.09.2014. | BBC

Ideja života na Marsu više nije samo stvar naučne fantastike. Zapravo, na jedan ili drugi način, ljudi će verovatno biti na crvenoj planeti u narednih nekoliko decenija. Ali odlazak tamo i život tamo su dve različite stvari jer, po tekućim cenama, dostavljanje jednog bednog kilograma građevinskog materijala na Mars košta od 100.000 do 200.000 dolara.

Dobro je da milijarder Elon Mask planira izgradnju grada tamo, jer niko drugi to ne bi mogao da sebi priušti. Osim, naravno, ukoliko ne uradite ono što NASA planira da radi i preuzmete, odštampate i izgradite sopstveni dom na Marsu za samo 24 časova!

Doktor Behrok Košnevis (Behrokh Khoshnevis) sa Univerziteta Južne Kalifornije sarađuje sa NASA u stvaranju nove tehnologije nazvane „Contour Crafting“ (izrada kontura; prim. prev.). Ta tehnologija vam omogućava da 3D odštampate betonsku zgradu sloj po sloj u bilo kom željenom obliku, po pristupačnoj ceni, brzo i lako. Samo projektujte vašu kuću snova - možete čak i koristiti zakrivljene zidove koji mogu biti šuplji ili puni - odštampajte je u betonu i gotovo.

Naravno, s obzirom da nećemo živeti na Marsu u skorije vreme, tehnologija može da se koristi i malo bliže kući u međuvremenu. U područjima koje zahtevaju brzo, jeftino i sigurno stanovanje - kao područja pogođena nepogodama ili tržišta u razvoju - tehnologija može da se koristi za izgradnju stanova.

I dok se sa ovom tehnologijom ne može štampati čelik ili staklo, ona ipak stvara efikasnu i ekonomičnu alternativu za stanovanje, bez obzira da li je na Marsu ili kod kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...