INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Futuristička solarna kuća sa energetski efikasnom membranom

30.05.2014. | Inhabitat

Solarni desetoboj u Evropi je tik iza ćoška, a mi jedva čekamo da vidimo sjajne ekološke kuće koje će studenti predstaviti ove godine. Fakultet za dizajn sa Rod Ajlenda nam je predstavio njihovu solarnu kuću, nazvanu „Techstyle Haus“, par dana pre nego što je ona zapakovana i poslata u Francusku.

Ova inovativna kuća, koju krasi futuristička i energetski efikasna membrana, troši 90 odsto manje energije od tipičnog doma i napaja se skoro u potpunosti sa sunčevom energijom.

Evropski solarni desetoboj 2014 (2014 Solar Decathlon Europe) je međunarodno takmičenje na kome učestvuju 20 timova studenata koji imaju zadatak da projektuju i izgrade solarnu, pasivnu kuću koja je isplativa i privlačna. Nakon dve godine projektovanja, studenti sa Fakulteta dizajna sa Rod Ajlenda, Braun univerziteta (SAD) i nemačkog Erfurt univerziteta primenjenih nauka su nedavno završili izgradnju kuće „Techstyle Haus“.

Nakon izgradnje, kuća je poslata u Francusku, gde će biti predstavljena krajem juna. Kuća od 75 metara kvadratnih je izgrađena na drvenoj i čeličnoj bazi, ali će biti pokrivena sa proizvodom „Sheerfill“, zakrivljenom fiberglas tkaninom koja će maksimalno povećati termička svojstva strukture.

„Sa ovom prvom na svetu tekstilnom pasivnom kućom, mi se nadamo da ćemo promeniti način na koji ljudi razmišljaju o građevinskim materijalima i inspirisati ih da probijaju granice arhitekture, dizajna i inženjeringa“, rekao je Kim Dupont-Madinier, student arhitekture sa Fakulteta za dizajn sa Rod Ajlenda.

Umesto čvrstih zidova, studenti su postavili pet nosivih čeličnih rebara koji nose prostrane slojeve tkanine Sheerfill. Upotreba tkanine „Sheerfill“ na kući „Techstyle Haus“ predstavlja prvo korišćenje tkanine u stambenoj arhitekturi.

Unutar, kuća poseduje otvoreni raspored koji je centriran oko kompaktnog tehničkog jezgra koje sadrži mehaničke, vodovodne, kanalizacione i električne komponente. Pokriveno jezgro takođe vodi do kupatila, kuhinjskog prostora i malog potkrovlja i skladištenog prostora.

Trem okružuje kuću sa ugrađenim zelenilom i filterima koji prečišćavaju sive i atmosferske vode na licu mesta. Solarna kuća će takođe većinu potrebne energije uzimati iz fleksibilnog solarnog sistema koji je pričvršćen na zakrivljenom krovu od tkanine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;