PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Borba protiv suše sa „kišom u prahu“

23.05.2014. | Inhabitat

Zbog zabrinutosti oko globalnih klimatskih promena i promene vremenskih obrazaca, jedna kompanija pokušava da pronađe nov način za navodnjavanje useva u doba sve veće nestabilnosti voda. „Čvrsta kiša“ (Solid Rain) je neverovatno upijajući prah koji može da uskladišti ogromne količine vode u zemljištu, što omogućava usevima da lako rastu u sušnim uslovima. Najbolji deo je da je on u potpunosti netoksičan i biorazgradiv.

Čvrsta kiša je napravljena od bio-akrilamida, polimera kukuruznog skroba koga verovatno znate kao upijajućeg sastojka u pelenama za jednokratnu upotrebu. To je moćna stvar: samo deset gradam materijala može da drži litru vode.

Tvorac Čvrste kiše, meksički inženjer Serđo Hesus Riko Velasko, je potajno prodavao svoju verziju praha koju je stavljao na svom imanju poslednjih deset godina. Sada je on spreman da počne sa reklamiranjem proizvoda u zemljama poput Indije i Australije, podržan sa vladinim istraživanjima koji pokazuju da zemljište pomešano sa Čvrstom kišom može da poveća prinose i do 300%.

Postoji nekoliko zabrinutosti zbog upotrebe Čvrste kiše - uglavnom da je skupa i da možda ne funkcioniše baš kao što se reklamira. Kompanija iza proizvoda preporučuje korišćenje 50 kilograma na hektar zemljišta - iznos koji košta oko 1.500 američkih dolara.

Dok Velasko tvrdi da proizvod može da trade 8 do 10 godina u zemljištu, neki naučnici kažu da gel ne traje toliko dugo i da može zapravo da isuši useve koji su posađeni u njemu tokom vremena. Potrebno je još dosta istraživanja da se obavi kako bi se videlo koliko je zaista korisna Čvrsta kiša, ali je ovo svakako rešenje koje zahteva našu pažnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;