INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opsidijansko ogledalo

05.05.2014. | Transmaterial

Industrijski otpad je poznat po tome da sadrži vredne minerale, a industrija reciklaže je razvila metode za izdvajanje sirovina kao što su živa, srebro i zlato iz različitih oblika hemijskog otpada. Ove metode obično uključuju topljenje otpada sve dok sastavni delovi ne postanu tečni, što olakšava njihovo razdvajanje.

Očarana ovim procesom, holandska dizajn firma Studio Drift je počela da stvara objekte od zajedničkog nusprodukta: sintetičkog stakla. Materijal podseća na opsidijan, vulkansko staklo koje se javlja prilikom prirodnih procesa, a koje se takođe formira na velikim temperaturama. Bezbedan nusprodukt recikliranja hemijskog otpada ima zanimljive osobine, spajajući karakteristike materijala stakla, kamena i metala.

Proizvod dizajnerske kuće, nazvan Opsidijansko ogledalo (Obsidian Mirror), ima za cilj da prenese sve ove kvalitete istovremeno. Objekat je izliven u peščanom kalupu i poliran do refleksivnog sjaja na jednoj strani, stvarajući površinu nalik ogledalu. Ovo je svakako zanimljiv proizvod stvoren od industrijskog otpada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;