IZOLACIJA-468X60-BANNER

Bivši nacistički bunker pretvoren u zelenu elektranu

12.02.2014. | Gizmag

Energetska i komunalna kompanija „Hamburg Energie“ je udružila snage sa kompanijom IBA Hamburg kako bi transformisali bivši nacistički protivavionski bunker u zelenu elektranu. Hamburški „Energetski bunker“ je već počeo da proizvodi energiju za lokalnu zajednicu, a kada bude radio punim kapacitetom obezbeđivaće do 3.000 domova sa grejenjem i još 1.000 domova sa strujom.

Prvobitno izgrađen 1943. godine kao protivavionski bunker, zajedno sa topovskim kulama, zgrada visoka 42 metara je takođe štitila lokalno stanovništvo od savezničkog bombradovanja tokom Drugog svetskog rata. Iako je britanska vojska pokušala da sruši zgradu na kraju rata, miniranje njenih masivnih zidova se smatralo suviše opasnim za obližnje zgrade. Britanci su se na kraju odlučili da unište veći deo unutrašnjosti, a bunker je ostao u zapuštenom stanju već više od 60 godina.

Planovi da se transformiše zgrada u zeleno energetsko čvorište su se prvi put pojavili 2006. godine, nakon opsežnih bezbednosnih testova. Ukupna vrednost projekta je bila 26,7 miliona evra, a finansirana je od strane Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Energetski bunker je opremljen sa nekoliko održivih tehnologija. Glavna karakteristika je rezervoar vode od 2 miliona litara koji deluje kao veliko toplotno skladište i priključuje se u postojeću mrežu daljinskog grejanja okruga Reiherstieg. Sam rezervoar se greje sa nekoliko metoda: elektranom na biomasu, jedinicom za spaljivanje piljevine, solarnom toplotnom mrežom postavljenom na krovu bunkera i uz pomoć otpadne toplote koja se proizvodi u obližnjem industrijskom postrojenju.

Veliki fotonaponski sistem je postavljen na južnoj fasadi zgrade radi proizvodnje električne energije, a jedinica za spaljivanje piljevine se takođe koristi za proizvodnju električne energije. Kotao i veliki niz baterija obezbeđuju stabilnost u snabdevanju elektrčnom energijom u svakom trenutku.

Pored osnovne namene proizvođača energije, bunker sadrži i memorijalni centar posvećen Drugom svetskom ratu, kafić i centar za posetioce.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;