INFONET-468X60-BANNER

Pustinjske biljke će se koristiti za proizvodnju biogoriva

24.01.2014. | Gizmag

Kada god se tema biogoriva biljnog porekla pokrene, zabrinutost oko pretvaranja dragocenog obradivog zemljišta u zemljište za uzgajanje sirovina za proizvodnju biogoriva nije uopšte daleko. Otkriće Konzorcijuma za istraživanje održive bioenergije (KIOB) da pustinjske biljke koje se hrane morskom vodom mogu proizvoditi biogorivo efikasnije od drugih poznatih sirovina bi moglo da pomogne u ublažavanju takvih zabrinutosti.

KIOB, koji je povezan sa Masdar institutom za nauku i tehnologiju u Abu Dabiju, se finansira od strane kompanija Boeing, Etihad Airways i Honeywell UOP kako bi se razvilo i komercijalizovalo održivo biogorivo koje emituje 50 do 80 odsto manje ugljenika tokom svog životnog ciklusa od fosilnih goriva. Biljke koje se zovu halofite, koje su veoma tolerantne na soli, bi mogle biti rešenje.

Istraživači iz KIOB-a su otkrili da seme halofita sadrži ulje pogodno za proizvodnju biogoriva i da celokupna biljka u obliku žbunja može biti pretvorena u biogorivo efikasnije od mnogih drugih sirovina.

Kako bi testirali svoje nalaze, tim iz KIOB-a će napraviti testirni ekosistem u narednoj godini gde će zasaditi useve halofita u peskovitom zemljištu u Abu Dabiju. Testirna lokacija će koristiti otpadnu morsku vodu iz farmi riba i škampi sa kojom će hraniti biljke, a nakon iskorišćavanja hranljivih materija iz nje, voda će se propuštati kroz oblast šume mangrova pre nego što se vrati u okean.

„Ujedinjeni Arpaski Emirati su postali lideri u istraživanju vezanom za pustinjsko tlo i morsku vodu u kojoj se mogu gajiti održive sirovine za proizvodnju biogoriva, koje imaju potencijal primene u drugim delovima sveta“, kaže dr Alehandro Rios, direktor KIOB-a. „Ovaj projekat može imati globalni uticaj, pošto je 97 odsto vode na svetu morska voda, a 20 odsto površine zemljišta je pustinja.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;