INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Krivudavi Pomorski muzej „Porsgrunn“

17.12.2013. | Dezeen

Danski arhitektonski biroi COBE i Transform su završili aluminijumski obložen muzej pomorske istorije u Norveškoj sa cik-cak profilom po uzoru na oblik lokalnih drvenih objekata. Smešteni jugozapadno od Osla u lučkom gradu Porsgrunu, Pomorski muzej i eksploratorijum su projektovani tako da se uklope u okolinu koju uključuje niz malih drvenih rezidencija i skladišta.

Arhitekte su razbile volumen zgrade na jedanaest blokova, sa asimetričnim krovovima koji su nagnuti u različitim pravcima i pod različitim uglovima. U kombinaciji ovi oblici daju krivudavu liniju krova svakoj elavaciji.

„Želeli smo da razumemo karakteristike okoline, a onda smo želili da te iste karakteristike ojačamo i u isto vreme stvorimo nešto novo i kontrastno“, rekao je direktor biroa COBE, Dan Stubergard (Dan Stubbergaard). „Struktura zgrade je ekspresivana, dok su profili krovova jasna referenca na male istorijeske drvene zgrade, koje sve imaju svoje posebne krovne profile.“

„Ova intrepretacija kosih krovova i malih drvenih, građevinskih subjekata postavlja konačan okvir za jedinstvenu i karakterističnu savremenu zgradu“, dodao je arhitekta Stubergard. Aluminijumske šindre, koje se nalaze na fasadama i krovu, daju površinu nalik krljušti koja reflektuje reku koja protiče pored.

Muzej, koji je otvoren prošlog petka, prikazuje pomorsku istoriju grada i lučku industriju. Veliko stepenište vodi posetioce do glavne izložbene sale na prvom spratu, dok se manje galerije i prostorije za izložbe nalaze u prizemlju.

Direktor biroa Transform, Lars Bendrup je rako da se nada da će objekat pomoći da se revitalizuje bivši industrijski deo grada. „Naša opšta vizija je bila da transformišemo ovaj deo grada“, rekao je on. „Sa novim muzejem, grad će se orijentisati ka prelepoj reci koja je dugo bila zapostavljena industrijska zona.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;