London će grejati domove sa toplotom sakupljenom iz metroa

22.11.2013. | Inhabitat

Svako ko se vozio u londonskom metrou zna da to može biti sparno iskustvo, pa čak i u sred zime. A sva ta znojava toplota se baca dok ljudi iznad zemlje odvrću svoje termostate kako bi zagrejali svoje domove. To je dalo londonskom gradonačelniku i gradskim zvaničnicima sjajnu ideju: Iskorišćavanje toplote metroa za zagrevanje londonskih domova.

Plan je nastao u saradnji između gradonačelnika Borisa Džonsona, Islington saveta, energetske kompanije UK Power Networks i londonskog javnog preduzeća za transport Transport for London. Projekat će skrenuti toplotu iz velikog ventilacionog kanala do toplotne mreže koja se povezuje sa stotine domova. Ova šema je prva takve vrste u Evropi, i deo je inicijative gradonačelnika za smanjenje emsije ugljenika u gradu za 60 odsto.

Ne samo da će plan smanjiti račune za struju, on će takođe pomoći da se olakša opterećenje gradske energetske mreže, što je posebno važno jer je London doživeo jednu od najhladnijih zima prošle godine (a deluje da će i ove godine biti isto).

„Mi moramo da uradimo sve što je moguće da stvorimo sigurnije, ekonomičnije i održivo snabdevanje toplotnom i električnom energijom u Londonu. Podržavajući mesne energetske i toplotne mreže koje mogu da smanje račune i emisije ugljenika, ne samo da štedimo novac, već pokrećemo i inovacije, poslove i razvoj u ovom rastućem sektoru“, rekao je Metju Penčars, savetni gradonačelnika za životnu sredinu i energetiku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MIGRO
MIGRO
SOMBOR-SVETOZAR MILETIĆ
www.somfy.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...