IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Jedinice za prečišćavanje vode od transportnih kontejnera

18.10.2013. | Gizmag

Udruživanjem snaga sa inženjerskom firmom Deka R&D, kompanija Coca-Cola je pokrenula projekat u kome će se transformisati oko 2.000 transportnih kontejnera u jedinice za prečišćavanje vode. Nazvan Ekocentar, kontejnerski modul je projektovan da obezbedi izolovanim i manje razvijenim zajedinicama objekat za proizvodnju ispravne vode za piće, kao i pristup bežičnom internetu i solarnom punjenju.

Prvi Ekocentar prototip se trenutno testira u Hajdelbergu, Južna Afrika. On se sastoji od jarko crvenog transportnog kontejnera, dugačkog 20 metara, koji je pokriven sa solarnim panelima. Jedinica je opremljena sa Slingshot uređajem za prečišćavanje vode koja koristi destilaciju kompresovane pare (vapor compression distillation) za proizvodnju čiste pijaće vode.

Uređaj Slingshot, koji je izmišljen od strane direktora preduzeća Deka R&D Dina Kejmena (isti čovek je izmislio Segvej), prvobitno je dizajniran da bude napajan od strane kravlje balege i može da oretvori skoro svaki izvor prljave vode (uključujući i rečne i morske vode) u čistu pijaću vodu.

„Svaka mašina isporučuje oko 850 litara čiste pijaće vode dnevno korišćenjem manje električne energije od fena za kosu (1kWh)“, kaže se u saopštenju koje je izdala kompanija Coca-Cola.

Projekat Ekocentar nastoji da zaposli „žene preduzetnike“ koje će biti odgovorne za svakodnevni rad objekta. Takođe se očekuje da će centar delovati kao centralno čvorište aktivnosti zajednice, sa planovima da ponudi usluge solarnog punjenja za mobilne uređaje, pristup internetu, onlajn obrazovne dokumente i hladnjače za skladištenje lekova i vakcina.

Ekocentri će biti raspoređeni širom Afrike, Azije, Latinske Amerike i Severne Amerike. Do kraja 2015. godine, procenjuje se da će biti dovoljno jedinica raspoređenih za proizvodnju od oko 500 miliona litara čiste vode godišnje. Kompanija Coca-Cola će zaposliti lokalne partnere koji će sprovoditi održavanja i provere na Ekocentrima, pazeći da voda bude bezbedna za piće i da zadovoljava međunarodne zdravstvene standarde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;