INFONET-468X60-BANNER

Kriogeni tretman može smanjiti emisije termoelektrana na ugalj za 90 posto

04.09.2012. | Gizmag

Tim fizičara sa Univerziteta u Oregonu (UO - University of Oregon) je izračunao da bi hlađenje emisija iz termoelektrana na ugalj dovelo do smanjenja nivoa opasnih hemikalija koje ulaze u atmosferu, uključujući ugljen dioksid, za 90 posto.

Iako bi sa kriogenim tretmanom efikasnost pala za 25 posto, a samim tim bi se i cena električne enrgije povećala za oko četvrtinu, istraživači veruju da bi ovo bilo nadoknađeno koristi društvu, kao što je smanjenje zdravstvene nege i troškova suzbijanja klimatskih promena.

Prethodne studije, uključujući i jednu sprovedenu 1970-tih godina od strane korporacije Bechtel iz San Franciska, pokazale su da kriogeni tretman dimnih gasova iz termoelektrana na ugalj može da funkcioniše.

Iako se Bechtel studija zasnivala na efektivnosti zarobljavanja emisija sumpor dioksida, ona je takođe istakla da će velike količine ugljen dioksida biti kondenzovane - nešto što nije propraćeno sa velikom pažnjom sedamdesetih, ali je sada od ogromnog interesa.

Oslanjajući se na prethodna istraživanja sporovedena 1960-tih u korišćenju tehnologije kriogenog tretmana kao načina da se uklone mirisi iz gasova koji su emitovani iz fabrike papira u Springfildu, Oregon, fizičar UO-a, Rasel Doneli (Russell J. Donnelly), na fotografiji ispod, i njegov tim su sada sastavili matematički vođenu formulu na elektronskoj tabeli koja može da se sada koristi u industriji kako bi se odmerile potencijalne prednosti ove tehnologije.

Istraživački rad tima kaže da bi ugljen dioksid koji je kondenzovan i zarobljen kao celina bio zagrejan i kompresovan u gas koji bi se preko gasovoda isporučio na sobnoj temperaturi do određenih skladišta koji bi mogli biti locirani stotinama kilometara daleko.

Pored toga, druge hemikalije, uključujući sumpor dioksid, neki azotni oksidi i živa bi takođe bili kondenzovani tako da se mogu bezbedno ukloniti iz gasova koje emituju termoelektrane.

Proračun tima pokazuje da bi kriogeni tretman zarobio najmanje 90 posto ugljen dioksida, 98 posto sumpor dioksida, i gotovo 100 posto žive. Ovo je mnogo više od zarobljivanja 41 posto sumpor dioksida i 90 posto emisije žive, što najnoviji standard u Sjedinjenim Državama (Mercury and Air Toxic Standards), izdat od strane Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) decembra 2011. godine, zahteva.

Formula tima ne uzima u obzir troškove izgradnje ili nadogradnje rashladne tehnologije na postojećim termoelektranama, koji bi bili mnogo veći od postojećih sistema koji koriste četke. Niti uzimaja u obzir troškove odlaganja zarobljenih zagađivača. Međutim, Doneli smatra da su takvi sistemi pristupačni, "posebno u odnosu na ukupne društvene troškove sagorevanja uglja".

"U Sjedinjenim Američkim Državama, imamo oko 1.400 jedinica za generisanje struje koje se pokreću pomoću uglja, i sa kojima upravlja oko 600 termoelektrana", kaže Doneli. "Ta energija", dodaje on, "prodaje se po ceni od oko 5,6 centi po kilovat času, prema proceni iz 2006. godine".

"Procenjeni zdravstveni troškovi sagorevanja uglja u SAD-u su u rasponu od 150 do 300 milijardi dolara, uključujući i 18.000 do 46.000 preranih smrti, 540.000 napada astme, 13.000 poseta urgentnim centrima i dva miliona propuštenih radnih ili školskih dana svake godine."

Odvojena, neobavljena i preliminarna ekonomska analiza sporvedena od strane tima procenjuje da implementiranje velikih kriogenih sistema u termoelektranama na ugalj bi dovela do sveukupnog smanjenja troškova društva od 38 posto kroz oštar rez u pogledu zdravstvene zaštite i troškova smanjenja klimatskih promena.

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Oregonu je objavljeno u naučnom časopisu Physical Review E.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;