Stambeno-poslovni kompleks u Budvi dobitnik AGM nagrade

25.04.2012. | Arch Daily

 

Prvom nagradom za dizajn od strane AGM za novi stambeno-poslovni kompleks u Budvi, Crna Gora dopunjuje urbano tkivo u samom centru grada dodavanjem sadržaja i oblika za poboljšanje postojećeg kvaliteta. Spoj nasleđa i modernosti je odgovor na potrebe vremena i njegovog vrednosnog sistema.

Istaknuti položaj u gradskoj matrici donosi izgled nove strukture na nivo urbane orijentacije. Njegova veličina i oblik asocira na grupu silueta jarbola obližnje stare luke, spajanjem sa njima u jednoj sceni. Novi kompleks postaje gravitaciona tačka na jedan od najvažnijih vidika u centru grada.

Veza prošlosti i sadašnjosti izložena kombinovanjem različitih prostornih i formalnih principa preovlađuje u inovativnim odnosima. Na primer, glavno stepenište zauzima centralni deo vertikalne arhitektonske strukture i proteže se kroz unutrašnji i spoljni prostor. S druge strane, centralni motiv arhitektonskog dizajna je jaz u zgradi, koji podseća na siluete primorskog naselja i njegove uske mediteranske ulicame.

Nova zgrada je dvosmislena, u isto vreme to je deo urbane matrice (zavisi od njegovih ulaza) i istovremeno predstavlja poseban svet, zaštićen od spoljnjih uticaja. Prvi aspekt se odnosi prvenstveno na manifestaciju svoje prostorne strukture, a drugi na njegovom prostornom standardu, u okviru koga korisnici mogu da budu izolovani od okoline, ako žele.

Kompleks je formiran kao dva dela tela sa zaobljenim ivicama i to je centralna osobina - predmet arhitektonskog koncepta ovde služi kao tačka energetske efikasnosti i održivosti.

Dvojnost kompleksnog tela je glavni adut energetskog bilansa; raspored dva dela zgrade utvrđuje opšti proces toplotne razmene. Dvostruko zastakljena fasada centralnog čvora deluje kao bafer koji može dodatno da reguliše temperaturu u zgradi i generiše uštedu. Kriva fasadnog ekrana je takođe pod stavkom ušteda energije zbog činjenice da je njegova ukupna površina manja nego u slučaju pravougaone.

Zaobljenost zgrade doprinosi efikasnosti u odnosu na lokalne vetrove. Protok vazduha je smanjenog oblika, tako da je stres na oblogama zgrade i strukture manji. Novi objekat je na višim nivoima, podeljen na dva dela i opasnost u slučaju zemljotresa značajno je umanjena. Na ovaj način, vibracija inercije celog objekta je sve manja i stavljena u okviru bezbedne.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?