INFONET-468X60-BANNER

Stambeno-poslovni kompleks u Budvi dobitnik AGM nagrade

25.04.2012. | Arch Daily

 

Prvom nagradom za dizajn od strane AGM za novi stambeno-poslovni kompleks u Budvi, Crna Gora dopunjuje urbano tkivo u samom centru grada dodavanjem sadržaja i oblika za poboljšanje postojećeg kvaliteta. Spoj nasleđa i modernosti je odgovor na potrebe vremena i njegovog vrednosnog sistema.

Istaknuti položaj u gradskoj matrici donosi izgled nove strukture na nivo urbane orijentacije. Njegova veličina i oblik asocira na grupu silueta jarbola obližnje stare luke, spajanjem sa njima u jednoj sceni. Novi kompleks postaje gravitaciona tačka na jedan od najvažnijih vidika u centru grada.

Veza prošlosti i sadašnjosti izložena kombinovanjem različitih prostornih i formalnih principa preovlađuje u inovativnim odnosima. Na primer, glavno stepenište zauzima centralni deo vertikalne arhitektonske strukture i proteže se kroz unutrašnji i spoljni prostor. S druge strane, centralni motiv arhitektonskog dizajna je jaz u zgradi, koji podseća na siluete primorskog naselja i njegove uske mediteranske ulicame.

Nova zgrada je dvosmislena, u isto vreme to je deo urbane matrice (zavisi od njegovih ulaza) i istovremeno predstavlja poseban svet, zaštićen od spoljnjih uticaja. Prvi aspekt se odnosi prvenstveno na manifestaciju svoje prostorne strukture, a drugi na njegovom prostornom standardu, u okviru koga korisnici mogu da budu izolovani od okoline, ako žele.

Kompleks je formiran kao dva dela tela sa zaobljenim ivicama i to je centralna osobina - predmet arhitektonskog koncepta ovde služi kao tačka energetske efikasnosti i održivosti.

Dvojnost kompleksnog tela je glavni adut energetskog bilansa; raspored dva dela zgrade utvrđuje opšti proces toplotne razmene. Dvostruko zastakljena fasada centralnog čvora deluje kao bafer koji može dodatno da reguliše temperaturu u zgradi i generiše uštedu. Kriva fasadnog ekrana je takođe pod stavkom ušteda energije zbog činjenice da je njegova ukupna površina manja nego u slučaju pravougaone.

Zaobljenost zgrade doprinosi efikasnosti u odnosu na lokalne vetrove. Protok vazduha je smanjenog oblika, tako da je stres na oblogama zgrade i strukture manji. Novi objekat je na višim nivoima, podeljen na dva dela i opasnost u slučaju zemljotresa značajno je umanjena. Na ovaj način, vibracija inercije celog objekta je sve manja i stavljena u okviru bezbedne.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;