INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tanki izolatori: Ademe iznosi svoje mišljenje

20.01.2012. | Batiactu

Ademe (francuska Agencija za životno okruženje i upravljanje energijom - Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie), oslanjajući se na rezultate dve studije koje su realizovane u okviru nacionalnog programa istraživanja i eksperimentisanja sa energijom u zgradama, dala je svoje mišljenje u vezi sa tankim izolatorima (fr. PMR - Produits Minces Réfléchissants, eng. Thin Reflective Products, srp. Tanki reflektujući proizvodi). Prema mišljenju Agencije, oni moraju biti korišćeni kao dodatak toplotnoj izolaciji, pošto ih postave profesionalci. Udruženje proizvođača tankih izolatora je reagovalo.

Tanki reflektujući proizvodi mogu se već nekoliko godina naći na tržištu i često se nazivaju „tanki izolatori“. Njihov sastav relativno je jednostavan: materijal (organsko ili biljno vlakno, sintetička pena, vazdušni mehuri) obložen je termoreflektujućim slojevima koji umanjuju razmenu zračenja smanjivanjem emitovanja sa jedne od dve strane. Debljina TRP, koja se kreće između 5 i 30mm, dozvoljava njihovu upotrebu za izolaciju vertikalnih zidova, krovova ili kao ter-papira.

Njihov toplotni učinak posmatran je u okviru dve studije koje su sprovedene tokom 2007. godine, za PREBAT - Programme de Recherche et d’Expérimentation sur l’énergie dans le Bâtiment (Istraživački i eksperimentalni program o energiji u zgradarstvu): jednu je sprovela Pariska škola rudarstva (Ecole des Mines de Paris) i CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment – Naučno-tehnički centar zgradarstva), dok je drugu sproveo proizvođač KDB Isolation pri udruženju CNRS (Centre national de la recherche scientifique – Nacionalni centar za naučno istraživanje). Njihovi rezultati se slažu – pokazuju da upotreba tankih reflektujućih proizvoda, samostalno, ne omogućava postizanje propisanih nivoa. TRP, dakle, mogu da se koriste samo kao dopuna debljoj toplotnoj izolaciji.

Performanse tankih izolatora su uglavnom dva do tri puta niže od termičkih zahteva, naročito tokom zime. Postavka na zidu ili krovu, TRP-a 2cm debljine sa dva zapečaćena vazdušna prostora jedan do drugog iste širine, daje koeficijent toplotnog otpora R = 2m2K/W uz savremene tehnologije. Taj rezultat je ekvivalentan rezultatu klasičnog izolatora debljine 6cm. Štaviše, proračuni su sprovodeni u povoljnim uslovima (dobro izvedena instalacija). Svaka promena jednog ili više parametara uvek dovodi do smanjivanja termičkih performansi određenog zida.

Važnost pažljive i precizne instalacije

Kada je postavljanje dobro izvedeno, od strane profesionalaca, TRP mogu da se koriste kao dopuna izolaciji. Njihova mala debljina olakšava njihovu upotrebu u skučenim prostorima (potkrovlja). Većina filmova tog tipa, budući da su suviše gusti za vodenu paru, mogu da predstavljaju i parnu branu sa unutrašnje strane zida. Međutim, odsustvo prostora sa ventilisanim vazduhom sa donje strane moglo bi da pospeši unutrašnju kondenzaciju i sa svim rizicima koje ona donosi (degradacija zida, uticaj na zdravlje). Instalaciju zato neizostavno mora da prati ventilacija sa donje strane izolatora.

Performanse TRP-a određene su u okviru zvaničnog Tehničkog mišljenja ili Evropskog tehničkog sporazuma. Analiza vodi računa o predviđenom starenju proizvoda i uslovima njegovog postavljanja. Tanki izolatori mogu biti podvrgnuti sertifikaciji koju izdaje AcermiAssociation pour la Certification des Matériaux Isolants (Udruženje za sertifikaciju marterijala za izolaciju) na inicijativu proizvođača.

Proizvodi moraju biti označeni oznakom CE od 30. septembra 2007. godine ukoliko se upotrebljavaju kao ter-papir ispod krova. Za druge upotrebe, procedura po Evropskom tehničkom sporazumu Agrément technique européen (ATE) može biti uključena za dobijanje oznake. Različiti TRP bili su predmet tehničkog mišljenja CSTB-a. Za četiri među njima, izdat je ATE, ostali su u toku procedure.

Novembra 2010. godine, preduzeće Actis iz francuskog departmana Od, koje se bori da se priznaju vrline tankih izolatora, već je bilo objavilo da je primilo tehničko mišljenje nezavisne organizacije BM Trada (Velika Britanija) za svoj proizvod Triso Super 12 – novi proizvod koji ima koeficijent otpora R = 5,25 što je jednako koeficijentu koji ima mineralna vuna debljine 21cm.

U Francuskoj, tržište tankih reflektujućih proizvoda čini oko 10 miliona kvadratnih metara postavljenih godišnje, što čini promet veći od 100 miliona evra i oko 0,4% tržišta po obimu. Na tržištu proizvoda za postavljanje ispod krovnih pokrivki za poboljšanje komfora u toku leta, upotreba TRP prevazilazi upotrebu klasične potkrovne izolacije. Distribuciju obezbeđuju veliki lanci prodavnica tipa „uradi sam“ i mreže za snabdevanje profesionalaca materijalom.

Diskutabilna studija

Krajem godine, Sindikat proizvođača tankih višeslojnih reflektujućih izolatora (Syndicat des fabricants d'isolants réflecteurs minces multicouches - Sfirmm) izrazio je svoje čuđenje što je Ademe odlučio da iskopa prastaru studiju. Njeni rezultati su diskutabilni, kaže se u saopštenju u kome se precizira da je Sfirmm, u to vreme, izneo brojne rezerve u vezi sa izborom situacionih testova koji su korišćeni u okviru PREBAT-a. Takođe se podseća da je Privredni sud Pariza osudio CSTB zbog ishitrenih komentara koji su objavljeni na osnovu preliminranog izveštaja te studije...

„Mišljenje Ademe zasniva se, dakle, na sintezi izveštaja čiji precizan sadržaj nikada nije objavljen, koji se oslanja na protokol situacionih testova koji su diskutabilni dok istovremeno postoji još od jula 2011. godine skup testova koje je razvio BM Trada koji predstavlja sertifikaciju nepobitno akreditovanu od britanskog akreditacionog tela UKAS“, precizira se u izveštaju Sfirmm.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;