IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Poliesterna sredstva za vešanje tereta

26.03.2007. | Mr Vlada Gašić, maš. inž. | Gradjevinarstvo.rs

Sve vrste poslova vezanih za prenošenje teških tereta, nezamislivi su bez odgovarajućih sredstava za vešanje tereta u koje spadaju: lanci, čelična užad, kudeljna užad, a od skorijeg vremena i poliester.

Svaka od ovih grupa ima svoje prednosti i mane koje određuju odgovarajuću primenu. Sajle imaju široku primenu u građevinarstvu zbog lakoće i sigurnosti. Lanci su veoma pogodni za upotrebu u teškim uslovima rada, sa radnom temperaturom od -40° do +200°C, ali su teški i samim tim nezgodni za manipulaciju.

Poliesterna sredstva su, može se slobodno reći, novina u transportnim uređajima jer datiraju tek od devedesetih godina XX veka. Razvoj plastičnih masa i njihova primena u mašinstvu uslovila je i pojavu sredstva za vešanje tereta izuzetnih karakteristika.

Poliesterna sredstva za vešanje tereta imaju sledeće prednosti:

 • laka su, pa samim tim i jednostavna za manipulaciju
 • ne oštećuju nalegle površine
 • ne korodiraju
 • lako rukovanje i održavanje
 • ne povređuju ruke osoblja
 • mogu se koristiti i u baznim i u kiselim sredinama
 • krakovi se ravnomerno opterećuju
 • odlično prijanjanje, sa odgovarajućom navlakom
 • prilagođavaju se konturi tereta

Glavna prednost, da ne oštećuju nalegle povšine, čini ih izuzetno primenjivim u pogonima za obradu kamenih ploča, za prenošenje izolovanih cevi i za prenošenje fino obrađenih i osetljivih delova. Fleksibilnost i lakoća, čini ih u praksi jako pogodnim za vezivanje tereta čime se skraćuje transportni ciklus. Najveća mana ovih sredstava jeste osetljivost na oštre ivice koje mogu da izazovu oštećenje i kidanje. U tom smislu, postoji veliki broj zaštitnih plastičnih navlaka i podmetača kojima se mogućnost za habanje i oštećenje znatno smanjuje, a upotrebni vek poliestera se višestruko povećava! Poliesterna sredstva se izrađuju saglasno odredbama standarda EN 1492 (2000), kojim su propisane standardne nosivosti, odgovarajuće boje, uputstva za rukovan je, kontrolu i održavanje. U našoj praksi je prihvaćen ovaj standard, saglasno tendencijama usvajanja evropskih normi u mašinstvu i građevinarstvu.

Na našem tržištu mogu se naći poliesterna sredstva evropskih i kineskih proizvođača. Kina ima dugu tradiciju sa proizvodnjom plastičnih masa i sve veći zamah u industriji čelika i dizaličnih uređaja. Renomirani evropski proizvođači iz Nemačke, Mađarske i Švedske imaju definisan sistem kvaliteta proizvoda, kontrolu proizvodnih procesa i obavezu sertifikacije proizvoda. Potrebno je da poliesterni proizvodi imaju CE deklaraciju i sertifikat TUV, jer je rad sa prenošenjem tereta u bliskoj vezi sa merama bezbednosti i podrazumeva visok kvalitet sredstava koje se koriste u te svrhe. Svaki proizvod mora da ima na sebi vidljivu deklaraciju sa osnovnim podacima. Svaki rad sa ovim sredstvima mora biti u skladu sa našim Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Nosivost poliesternih sredstava je uvek data tabelarno, saglasno mogućim načinima vešanja tereta. Mogu se izraditi sa nosivostima do 40,0t! Korisnik mora da bude upoznat sa svim preporukama iz ove oblasti i pri izboru odgovarajućeg sredstva treba da bude upoznat sa nominalnim težinama tereta, načinima vezivanja ali i uticajem pogonske klase opterećenja. Nominalna-direktna nosivost sredstva je u tabelama proizvođača označena koeficijentom K=1, pa se mogu svi pomenuti uticaji uključiti proporcionalno tome. U bilo kojoj varijanti vezivanja, nije dozvoljeno da se kraci postavljaju pod uglom većim od 60°C.

Takođe, pri korišćenju više krakova potrebno je voditi računa o pravilnom postavljanju u odnosu na težište tereta. Za proračun nosivosti pri korišćenju više krakova preporučljivo je uzimati da samo dva kraka nose celokupno opterećenje, iako se opterećenje ravnomernije raspoređuje na krakove poliesternih sredstava zbog postojanja elongacije istih.

Korisnik je dužan, pre upotrebe, da pregleda sredstvo na eventualna oštećenja. Stručno lice mora jednom godišnje da pregleda i atestira poliesterno sredstvo za vešanje tereta. Ova sredstva se moraju skladištiti u hladnim i suvim, provetrenim prostorijama, zaštićenim od agresivnih hemijskih uticaja i velike toplote (preko 120°C).

POLIESTER KARAKTERISTIKE
prekidna čvrstoća 650....800 N/mm²
gustina 1,38 g/cm³
maksimalna radna temperatura 100ºC
otpornost na:  
- baze umerena
- kiseline dobra
- organske rastvore dobra
- oksidirajuće materije dobra

Osnovni tipovi poliesternih sredstava su:

 • kružna užad
 • trake sa uškama
 • priveznice

Kružna poliesterna užad se izrađuju obmotavanjem poliesternih vlakana do određenog prečnika, šivenjem i stavljanjem navlake. Poliesterne trake sa uškama se izrađuju šivenjem već gotovih poliesternih traka određene širine i formiranjem uški na krajevima. Za češću upotebu poliesternih traka preporučuje se zašivanje čeličnih alki na krajevima. Priveznice od poliestera se prave kombinacijom poliesternih traka i užadi sa čeličnim kukama, omčama i alkama. Ukratko, poliester polako zauzima vodeće mesto za vešanje tereta u građevinarstvu i mašinstvu! 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;