Održana konferencija "Napredne tehnologije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije - veća konkurentnost Srbije"

28.04.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike Republike Srbije, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije realizovao je konferenciju: „NAPREDNE TEHNOLOGIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE – VEĆA KONKURENTNOST SRBIJE”.

Na konferenciji koja je okupila više od 250 eksperata, predstavnika kompanija, ministarstava, agencija, lokalne samouprave, investitora, ambasada, komora, razvojnih organizacija i medija istaknut je značaj naprednih tehnologija u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Njihovo uvođenje će učiniti proizvodnju racionalnijom i održivom, a konkurentnost većom, naglasili su stručnjaci.

Jedan od ciljeva Evropske unije je da se uvođenjem naprednih tehnologija smanji emisija CO2 i do 40% do 2050 godine. Uštede i do 40% kroz energetsku efikasnost i obnovljive izvore neposredno će uticati na bolju poziciju kompanija, lokalnih zajednica i cele države, rečeno je na skupu.

„Energetska i ekološka odgovornost oduvek su bile smernice Fabrike svetiljki Minel-Schréder. Naše energetski efikasne svetiljke se već decenijama primenjuju u spoljnom osvetljenju. Stalno usavršavanje i primena novih tehnologija u izradi svetiljki predstavljaju razvojne principe na kojima počiva naša proizvodnja“, izjavio je Andrej Đuretić, rukovodilac biroa za marketing kompanije Minel-Schréder.

„Vaillant, kao jedan od pionira na području OIE je na nedavno održanom Sajmu ISH u Frankfurtu, među najinteresantnijim eksponatima predstavio je mikro-kogeneraciju ecoPOWER, uređaj za isovremenu proizvodnju toplotne energije za grejanje objekata i pripremu sanitarne vode i proizvodnju električne energije za potrebe istih objekata. Naš ecoPOWER osim toga proizvodi i električnu energiju kojom se pune ovi elektormobili. Sa Vaillantom imate Vašu prvu „kućnu pumpu za automobile”, naglasio je Zoran Biserčić, direktor predstavništva kompanije Vaillant.

Govoreći o kreditima za finansiranje energetske efikasnosti Ranko Makivić, regionalni direktor Procredit banke je istakao da primena novih, savremenih uređaja ili opreme sama po sebi donosi povećan kvalitet života, poslovanja i bolju produktivnost. Međutim, uštede koje je moguće ostvariti kroz energetske uštede su možda i značajnije i očiglednije, jer se odražavaju direktno na finansijsko stanje pojedinca ili preduzeća. U zavisnosti od iznosa, namene i roka otplate kredita, moguće je da praktično visina rate odgovara uštedi ostvarenoj u troškovima energije. Imajući u vidu da energetski troškovi predstavljaju značajnu stavku, koja će u budućnosti biti sve veća, a primera radi, kod privrede može da dostigne i 30% operativnih troškova, jasno je kolika može biti korist od ulaganja u energetsku efikasnost“.

„Klimatske promene se već uveliko smatraju jednim od najvećih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo. U godinama koje dolaze, odluka o kupovini više neće biti zasnovana samo na brendu, kvalitetu i ceni, već će uticaj na životnu sredinu proizvoda i usluga igrati glavnu ulogu“, objasnio je Darko Babić, generalni direktor DHL-a u Srbiji.

Od eminentnih stručnjaka na konferenciji ste mogli saznati i:
  • Koja su najsavremenija svetska tehnološka rešenja u EE i OIE i najveći benefiti
  • Koje su dobre prakse i ekonomski efekti primene EE i OIE
  • Kako da vaša kompanija odnosno lokalna zajednica bude konkurentnija kroz primenu  najnovijih rešenja
  • Na koji način obezbediti saradnju sa odabranim bankama i EU institucijama spremnim da investiraju u razvoj energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.


„Program Evropske komisije “ENERGY 2020” postavio je strategiju sa pet prioriteta medju kojima je i potvrdjivanje liderstva u tehnologiji i inovacijama. CEDEF ide u korak sa programom Evropske komisije zbog čega će i ubuduće organizovati stručne konferencije sa težištem na naprednim tehnologijama u EE i OIE“, izjavila je Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...