INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Berlin Neues Museum dobitnik ovogodišnje nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award

13.04.2011. | Canadian Architect

Nojes Muzeum (Neues Museum) u Berlinu dobitnik je nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award. Zgradu je rekonstruisao, spajajući staro i novo, britanski arhitekta Ser Dejvid Čiperfild (David Chipperfield). The Emerging Architect Special Mention award – posebnu nagradu za arhitekte koji dolaze, dobili su Ramon Boš (Ramon Bosch) i Bet Kapdefero (Bet Capdeferro) za Casa Collage u Đironi, Španija. Ceremonija dodele nagrada održaće se 20. juna u Nemačkom paviljonu Mies Van der Roea u Barseloni.


Neues Museum, Berlin, Nemačka

Andrula Vasiliu (Androulla Vassiliou), evropski komesar za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i omladinu, izjavila je: „Čestitam pobednicima koji su stvorili dve izuzetne građevine. Nojes Muzeum spaja prošlost i sadašnjost u zadivljujućoj mešavini savremene arhitekture, restauracije i umetnosti. Casa Collage u Đironi predstavlja još jednu izvanrednu renovaciju koja sjedinjuje stare i nove materijale u hramoničnu celinu.“

Originalni Nojes Muzeum, koji je projektovao Fridrih August Štiler (Friedrich August Stüler), sagrađen je sredinom XIX veka. Zgrada je ozbiljno oštećena u II svetskom ratu, a rekonstrukcija je počela 2003. godine sa ciljem da se objektu vrati nekadašnja slava. Dejvid Čiperfild, koji je na projektu radio u saradnji sa britanskim kolegom, arhitektom Džilijanom Harapom (Julian Harrap), usvojio je dinamičan pristup obnovi. Umesto pokušaja da se pomire razlike između starih i novih elemenata, prošlost i sadašnjost skladno su kombinovane kako bi bila stvorena nezaboravna zgrada sa mnogobrojnim slojevima.

Dejvid Čiperfild, direktor studija David Chipperfield Architects, izjavio je: "Rekonstrukcija Nojes Muzeum-a  je svedočanstvo zajedničkog procesa koji je preduzet u zahtevnom okruženju javnog mnjenja. Rezultat je dokaz ne samo napora tima profesionalaca već i posvećenosti klijenta i gradskih vlasti da se angažuju u ovom zahtevnom i artikulisanom procesu.“

Mozen Mostafavi (Mohsen Mostafavi), predsednik žirija, rekao je: „Obnova Nojes Muzeuma je izvanredno dostignuće. Retko su arhitekta i klijent uspevali u poslovima takve složenosti i istorijskog značaja; naročito u onima koji podrazumevaju i očuvanje i novu gradnju. Ovaj projekat postavio je mnoga estetska, etička i tehnička pitanja. On je primer koji pokazuje šta se saradnjom može postići u kontekstu savremene evropske arhitektonske prakse.


Casa Colllage, Đirona, Španija

Luis Hortet (Lluís Hortet) direktor fondacije Mies Van der Roe izjavio je: „Odluka žirija predstavlja izvanredan izazov s obzirom na visok kvalitet projekata koji su ušli u finale. Nojes Muzeum Dejvida Čiperfilda je veoma važan dokaz toga kako savremene arhitektonske intervencije doprinose ponovnom korišćenju našeg nasleđa usavršavanjem njegovih fukcionalnih kvaliteta i uvođenjem izvanredno projektovanih novih arhitektonskih elemenata za potrebe muzeja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;