PRIJAVA-468X60-BANNER

Kako da prozor postigne isti stepen izolacije kao izolovani zid?

04.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Zahvaljujući prozorima naši domovi imaju prirodno svetlo, ali i gube toplotu. Da bi se smanjio ovaj gubitak tokom proteklih decenija dodato je još jedno staklo. Između dva stakla obično se nalazi vazduh kao izolacija.

Prozor

Kroz prozore gubimo veliku količinu toplote (Foto: Pixabay)

Da bi poboljšali izolaciona svojstva prozora sa dvostrukim staklima naučnici sa Univerziteta Kolorado dodali su providni aerogel, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Energy.

Aerogel je zapravo gel koji ima džepove vazduha u sebi. Da bi ga napravili, istraživači su natopili vodom nanovlakna celuloze ekstrahovane iz drveta. Nakon toga su izdvojili nanovlakna i potopili ih u rastvor etanola.

Nanovlakna su zagrejali u pećnici pod pritiskom što je dovelo do zamene džepova etanola vazduhom. Na kraju su providna nanovlakna obložili vodoodbojnim materijalom kako ne bi dolazilo do kondenzacije između stakala.

Aerogel

Aerogel postavljen između dva stakla (Foto: Nature Energy)

Kada su ovako dobijeni proizvod postavili između dva stakla, naučnici su utvrdili da je dobijen veći stepen izolacije. Pravljenjem većeg razmaka između stakala može se postaviti više materijala i poboljšati izolacija, a ispitivanje je pokazalo da se u slučaju da je razmak između stakala 2,5cm dobija isti nivo izolacije kao kod izolovanog zida.

Daljim ispitivanjem naučnici su utvrdili da aerogel propušta svetlost od 97% do 99% u vidljivom dometu i ističu da je u tome bolji od stakla, dok je faktor zamagljenja manji od 1%.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;