INFONET-468X60-BANNER

SEWEA upozorio da pet vetroparkova ima nevalidne građevinske dozvole

05.09.2013. | E-kapija

Najmanje 36 MW, od ukupne kvote od 500 MW koja je odborena za vetroparkove, zauzeto je projektima sa građevinskim dozvolama koje nisu validne. Reč je o pet vetroparkova u Zaječaru i Tutinu – rekla je Ana Brnabić, predstavnica Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji "Danas Conference".

Brnabić je navela da građevinske dozvole za vetroparkove izdaje Ministarstvo građevinarstva, dok se za Vojvodinu treba obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam.

- Za vetroparkove Vrška čuka 1, 2, 3 i 4 u Zaječaru, dozvole su izdate od lokalnih samouprava iako je to suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. Na osnovu tog nevalidnog dokumenta su dobili privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Naše udruženje je ukazalo na taj problem i Ministarstvo građevinarstva je donelo rešenje o ukidanju tih građevinskih dozvola izdatih u martu 2013. godine. To rešenje smo poslali Ministarstvu energetike, međutim taj PPP status im još nije oduzet – objašnja Brnabić.

Predstavnica SEWEA je napomenula da je za vetropark "Derveč 1" u Tutinu, takođe, građevinsku dozvolu izdala lokalna samouprava.

- Mi smo to ukazali ministarstvu, ali nemamo vremena da ponovo prolazimo ceo proces da im se ukine dozvola. Mislili smo da će to da preuzmu nadležne institucije. Ako je već neko uspeo da izbegne Zakon o planiranju i izgradnji i dobije nevalidni dozvolu, valjda se to proverava prilikom aplikacije za privremeni status povlašćenog proizvođača – kaže dalje Brnabić.

Brnabić je uverena da se ti projekti vetroparkova nikada neće realizovati i pita da li je posao SEWEA da otkirva neozbiljne investitore umesto da radi svoj posao.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;