INFONET-468X60-BANNER

Proces eksproprijacije u Srbiji: Vodič kroz procenu vrednosti nepokretnosti

12.04.2024. | Biznis.rs

U kontekstu izgradnje ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, od pruga, preko mostova i obilaznica do Nacionalnog stadiona, Vlada je pokrenula proces eksproprijacije nepokretnosti u Beogradu i drugim delovima zemlje. Ova mera omogućava realizaciju projekata od nacionalnog značaja.

Eksproprijacija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Eksproprijacija zemljišta već se sprovodi na području planiranom za izgradnju pruge od Zemunskog polja do Save i budućeg Nacionalnog stadiona. Predviđeno je da vlasnicima zemljišta bude raspodeljeno više od sedam miliona dinara nadoknade za korišćenje oko 6.600 hektara zemljišta, navodi portal Biznis.rs.

Proces je regulisan Zakonom o eksproprijaciji koji predviđa da vlasnici nepokretnosti koje se eksproprišu dobijaju pravičnu naknadu, ne nižu od tržišne vrednosti. Procena vrednosti, koja je ključan korak u ovom procesu, vrši se u skladu s metodama koje koristi Poreska uprava za određivanje poreza.

Prilikom procene vrednosti, poreski organ se oslanja na parifikacionu metodu koja omogućava utvrđivanje tržišne vrednosti na osnovu podataka iz pravosnažnih rešenja o porezima na prenos prava svojine, objašnjava Poreska uprava za Biznis.rs.

Nadalje, procena može biti prilagođena zavisno od raznih faktora, uključujući lokaciju nepokretnosti, godinu izgradnje, kao i specifične karakteristike kao što su položaj u potkrovlju ili suterenu.

Na primer, vrednost se može korigovati do minus 20% ukoliko se nepokretnost nalazi u manje atraktivnim delovima zgrade ili od minus 15 do plus 15 procenata zavisno od godine gradnje. Lokacija, u smislu zone grada ili blizine magistralnom putu, može uticati na vrednost od minus 10 do plus 10%.

Biznis.rs još navodi da se za poljoprivredna i građevinska zemljišta, kao i za stambene i poslovne prostore, procena tržišne vrednosti može vršiti i bez fizičkog obilaska, oslanjajući se na podatke iz prethodnih poreskih rešenja. Ovaj pristup omogućava brže i efikasnije procene, vitalne za sprovođenje eksproprijacije.

Poreska uprava, u svojoj ulozi nadležnog organa, ima pravo da, ukoliko oceni da je ugovorena cena niža od tržišne, koriguje osnovicu poreza na navedenu tržišnu vrednost u roku od 60 dana od prijema poreske prijave.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;