INFONET-468X60-BANNER

Zelena gradnja u Srbiji – Sajam i Konferencije zelene gradnje

22.01.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Juče je u beogradskom Medija centru održana konferencija za medije povodom predstojećeg Sajma i koferencije zelene gradnje, koji će se održati od 27. februara do 1. marta 2013. godine u Belexpo centru u Novom Beogradu.

Pored najave Sajma i koferencije zelene gradnje koji se po drugi put održavaju u našoj zemlji, predstavnicima medija prezentovan je i značaj zelene gradnje za domaći građevinski sektor i privredu, uopšte.

“O zelenoj gradnji se mora razmišljati još u fazi izrade urbanističkih planova. Promocija zelene gradnje je više od ekološke kampanje, jer zelene zgrade imaju tržišne vrednosti koje druge zgrade nemaju”, rekao je Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma i istakao da ministarstvo pruža punu podršku organizatoru događaja.

Mladen Vukanac, član Organizacionog odbora Sajma i konferencije zelene gradnje i potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije, naglasio je značaj koncepta zelene gradnje za uspostavljanje održivog razvoja i pomenuo važnost ovakve manifestacije za promovisanje zelene gradnje kao opšteprihvaćenog tipa gradnje u svetu.

“Ove godine sajam i konferencija u Beogradu ponovo okuplja sam svetski vrh zelene gradnje. Nakon prošlogodišnjeg uspešnog Sajma i konferencije, ovaj događaj postaje tradicionalan i jedinstven u  našem regionu. Na izložbenom delu sajma preko 50 kompanija koje su lideri zelene gradnje u našoj zemlji i svetu, predstaviće svoje održive  proizvode, rešenja i usluge iz ove oblasti . Ovo je izuzetna  prilika za stručnu i širu javnost da od njih čuje o svemu što je aktuelno u ovoj oblasti kod nas, u regionu i celom svetu“, rekao je Vukanac najavljujući manifestaciju.

Oliver Lepori, sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika, najavio je učešće 50 italijanskih kompanija na sajmu, kako u ulozi izlagača, tako i u ulozi predavača na konferenciji, gde će predstaviti svoje proizvode i projekte iz oblasti održive gradnje.

“Dobro je poznato da Italija i Srbija imaju razvijenu privrednu saradnju, ali drago mi je da vidim da su obe države pronašle zajednički interes već u najranijoj fazi zelene gradnje u Evropi. Koliko su ovo tržište i ovaj događaj interesantni za italijanske kompanije jasno se vidi po broju italijanskih izlagača koji će se predstaviti na Sajmu. Reč je o kompanijama sa vizijom da postanu glavni protagonisti zelene gradnje koja postaje ključna pokretačka snaga održive ekonomije u celom svetu”, rekao je Lepori, naglašavajući dobre strane saradnje i razmene iskustva.

Novinarima se obratio i g. Tihomir Civkaroski, generalni direktor kompanije Knauf Insulation, jednog od izlagača na Sajmu.

“Knauf Insulation, kao članica Svetskog saveta zelene gradnje, promoviše razvoj zelene gradnje kako u svetu, tako i na domaćem tržištu. Naši materijali su, između ostalog, primenjivani na brojnim održivim objektima, takozvanim zelenim zgradama, koje su najčešće projektovane po LEED standardu. Stalnim ulaganjem u poboljšanje tehnologije proizvodnje, kao i karakteristika proizvoda od kamene i staklene vune, povećavamo pozitivan uticaj koji naši proizvodi imaju na održivost”, rekao je Civkaroski

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;