SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kako će izgledati Park prijateljstva na Ušću i novi Prirodnjački muzej

22.04.2024. | eKapija

Na nedavno završenom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje "Parka prijateljstva" na Ušću i idejno rešenje zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, tim pod vođstvom akademika profesora Branislava Mitrovića osvojio je prvo mesto sa projektom koji maestralno integriše muzej u okolinu.

Prva nagrada, zgrada se stapa sa okolinom (Foto: Prirodnjački muzej)

Autorski tim, koji čine akademik prof. Branislav Mitrović, dipl. inž. arh; doc. dr Đorđe Alfirević, dipl. inž. arh; Uroš Majstorović, mast. arh; Dušan Grujović, mast. arh. i Dušan Međedović, mast. arh, nagrađen je sa 2,5 miliona dinara za svoj inovativni pristup.

Kako eKapija navodi, projekat zgrade Prirodnjačkog muzeja urađen je u okviru arhitektonskog studija "MITarh" d.o.o. Beograd.

Prva nagrada, bogato ozelenjene pešačke staze (Foto: Prirodnjački muzej)

Projektovani muzej se vizuelno stapa sa okolnim pejzažom, gotovo nestaje unutar Parka prijateljstva, čime se stvara jedinstvena simbioza između otvorenog i zatvorenog prostora.

Na fasadi zgrade se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom, piše eKapija.

Prva nagrada, veza sa Velikim ratnim ostrvom (Foto: Prirodnjački muzej)

Ključna tačka ovog rešenja je pešački pravac koji spaja jugoistok i severozapad, na koji se vezuju novi sadržaji ovog parka.

Zatvoreni deo muzeja pokriven je zelenim krovom, čime se objekat vizuelno spaja s okruženjem, dok je njegov otvoreni deo namenjen različitim manifestacijama i događajima.

Prva nagrada, panoramski točak (Foto: Prirodnjački muzej)

Na konkurs je pristiglo 18 idejnih rešenja. Odlukom žirija na čijem čelu je bio arhitekta Ivan Rašković, druga nagrada u iznosu od 1,25 miliona dinara dodeljena je autorima Dušanu Stojanoviću i Pavlu Stamenoviću u čijem timu su bili i saradnici projektanti Đorđe Jovanović, Vesna Janković, Andrej Jovanović, Mina Matković i Nikola Jocić.

Druga nagrada

Druga nagrada (Foto: Prirodnjački muzej)

Treća nagrada vredna 625.000 dinara dodeljena birou Dejan Miljković arhitekti d.o.o. (autori prof. arh. Dejan Miljković, Vida Nedeljković, Luka Rajšić i Jelena Milinković i saradnici prof. arh. Dejan Vasović (konstrukcija) i student Milovan Srećković).

Treća nagrada

Treća nagrada (Foto: Prirodnjački muzej)

Žiri se odlučio i za dva jednakovredna otkupa od po 300.000 dinara koja su dodeljena timu koji su činili Natalija Mrdović, Nemanja Čulić, Sara Dimitrijević, Katarina Popović i Mihailo Miljanić, kao i studiju AKVS arhitektura Beograd (autori Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum i projektanti Vuk Zlatković, Filip Popović, Marija Matijević i Mrđan Keković).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;