INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen sajam Light+Buildnig 2024

29.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U ambijentu koji odiše tradicijom, ali i inovacijama i tehnološkim napretkom, u hotelu Almanac u Beču, održana je 23. novembra pres konferencija posvećena predstojećem sajmu Light+Building, zakazanom za period 3-8. mart 2024. godine u Frankfurtu.

Light+Building 2024

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Ovaj događaj, koji se smatra vodećim u svetu za sektore osvetljenja, elektrotehnike, automatizacije domova i zgrada, te povezane sigurnosne tehnologije, privukao je pažnju brojnih stručnjaka, novinara i entuzijasta.

Inovacije u osvetljenju i elektrotehnici

Sajam Light+Building je platforma gde se svake dve godine predstavljaju najnoviji proizvodi i inovacije u oblastima osvetljenja, elektrotehnike, kao i automatizacije domova i zgrada.

Ovog puta, poseban naglasak je stavljen na tehničko osvetljenje koje uključuje spoljno osvetljenje, ulična svetla, unutrašnje osvetljenje za kancelarije, administraciju, prodavnice, industriju i poslovanje, kao i hitno osvetljenje.

Light+Building 2024

Konferencija za novinare, Beč, 24. novembar 2023. god. (Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH)

Takođe, velika pažnja je posvećena tehničkom dizajniranom osvetljenju, dekorativnom osvetljenju, kao i komponentama i dodacima za sisteme osvetljenja, uključujući LED, UVC, OLED tehnologije, kontrolu svetla, upravljanje svetlom i merenje svetla.

Fokus na elektrifikaciji i digitalizaciji

Jedan od ključnih segmenata sajma je elektrifikacija i digitalizacija zgrada. Ovaj trend omogućava integraciju alternativnih izvora energije i osigurava efikasno korišćenje resursa, visok stepen udobnosti, sigurnosti i bezbednosti.

Predstavljeni su proizvodi iz oblasti elektrotehnike, automatizacije kuća i zgrada, kao i sigurnosne i zaštitne tehnologije, uključujući Intersec Building, koji se fokusira na umreženu sigurnost i zaštitu, kao integralni deo pametnih domova i zgrada.

Light+Building 2024 fokusira se na tri ključne teme koje obuhvataju najvažnije trendove i razvoj u oblastima života, rada i mobilnosti. 

Održivost

Tema "Održivost" se bavi sistemima i pristupima koji doprinose ekonomskoj i ekološkoj održivosti građevinskog sektora. To uključuje integraciju i skladištenje zelene energije, kao i efikasno upravljanje energijom. Održivost takođe igra važnu ulogu u materijalima koji se koriste i u procesu proizvodnje. Poseban fokus je na fotovoltaičkim sistemima i punjenju električnih vozila, kao i na efikasnom upravljanju energijom i potrošnjom u zgradama.

Povezanost

Tema "Povezanost" doprinosi efikasnom korišćenju resursa. Elektrifikacija i digitalizacija su osnova za uspešno povezivanje različitih disciplina pametnog doma i pametne zgrade, počevši od planiranja korišćenjem Building Information Modelling (BIM). Prikupljanje i skladištenje podataka omogućava efikasno kontrolisanje i održavanje funkcija zgrade tokom upotrebe, što rezultira većim nivoom komfora, a posebno većom sigurnošću i bezbednošću.

Tema se fokusira na digitalizaciju, umrežavanje, sigurnost i bezbednost.

Rad i život

Tema "Rad i život" bavi se promenljivim zahtevima za mobilnost, životne i radne prostore, kao i proizvodne i prodajne prostore i urbanu sredinu. Bilo da se radi o radu na daljinu iz kuće ili mestima za društvenu interakciju u industrijskoj zgradi, pametni domovi i zgrade sutrašnjice planirani su da omoguće oboje.

Poseban fokus je na temi svetla i osvetljenja u svim njegovim aspektima, gde se inovativna tehnologija kombinuje sa trendovskim dizajnom za veći komfor. Dizajn i organizacija prostora značajno utiču na kvalitet života, a upotreba moderne tehnologije osvetljenja igra značajnu ulogu u tome.

Ove teme predstavljaju ključne faktore za život, rad i mobilnost u svetu sutrašnjice i biće glavna nit kroz predavanja, vođene ture i posebne izložbe tokom sajma Light+Building 2024.

Globalni uticaj i međunarodna prisutnost

Sajam Light+Building se ističe svojom internacionalnošću, pružajući platformu za uspostavljanje važnih nacionalnih i međunarodnih kontakata iz svih grana industrije. Ovo je mesto gde se stručnjaci, proizvođači i posetioci iz celog sveta okupljaju da razmene ideje, uspostave saradnju i predstave najnovije tehnološke dostignuća.

Sajam je takođe prilika za stručnjake da diskutuju o novim idejama i tehnološkim izazovima, kao i da predstave svoje inovacije široj publici.

Zaključak i perspektive

Sajam Light+Building 2024 ne samo da predstavlja izložbeni prostor za najnovije proizvode i tehnologije, već je i forum za razmenu znanja i ideja koji će oblikovati budućnost industrije osvetljenja, elektrotehnike i automatizacije zgrada.

Očekuje se da će ovaj događaj biti ključan u promovisanju održivosti, efikasnosti i inovacija u ovim sektorima, te da će postaviti nove standarde u industriji.

Sa nestrpljenjem očekujemo sajam u Frankfurtu, gde će se okupiti vodeći svetski stručnjaci i predstaviti budućnost tehnološkog napretka u ovim oblastima.

Pozivamo sve zainteresovane kompanije i pojedince iz Srbije, kojih je po našim saznanjima sve više, da se jave regionalnom zastupniku Frankfurtskog sajma preduzeću Zodax kako bi obezbedili svoje mesto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;