INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija prelazi na BIM tehnologiju u građevinarstvu od 2028. godine

03.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Srbija će od 1. januara 2028. godine uvesti obaveznu primenu BIM (Building Information Modeling) tehnologije u projektovanju svih građevinskih projekata, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Ovaj potez je deo šireg plana za modernizaciju građevinskog sektora i usklađivanje sa EU direktivama o javnim ugovorima.

BIM

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Na konferenciji "BIM i infrastruktura" koja se održala u Privrednoj komori Srbije, Vesić je istakao da je za ovu promenu dat odloženi rok kako bi projektantske firme imale dovoljno vremena za pripremu i nabavku potrebne opreme. BIM tehnologija, koja se već koristi u izgradnji stanice Prokop i beogradskog metroa, omogućava digitalizaciju i efikasnije održavanje infrastrukture.

Ministar je takođe naglasio da će se izmenama Zakona o planiranju i izgradnji dati veća uloga projektantskim biroima, prebacujući izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola na njih, čime će se rasteretiti sekretarijati koji trenutno izdaju ove dozvole.

Pored toga, u planu je i donošenje Zakona o održavanju infrastrukture, koji će uvesti registar svih infrastrukturnih objekata u Srbiji i zakonsku obavezu izdvajanja budžetskih sredstava za njihovo održavanje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je važnost građevinske industrije za ekonomski rast Srbije, dok je predsednik Udruženja BIM Srbija Veljko Janjić najavio da će od sledeće godine svi međunarodno priznati sertifikati za BIM tehnologiju biti dostupni na srpskom jeziku.

Ove promene ukazuju na značajan napredak u digitalizaciji građevinskog sektora u Srbiji, sa ciljem povećanja efikasnosti, smanjenja troškova i promocije održive gradnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;