INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja dalekovoda od Pančeva do rumunske granice

23.03.2016. | Tanjug | www.tanjug.rs

„Elektromreže Srbije“ saopštile su da je počela izgradnja dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda od trafostanice Pančevo do rumunske granice koji će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta, smanjiti gubitke električne energije i značajno doprineti sigurnosti prenosnih sistema obe zemlje.

Reč je srpskoj deonici novog interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije, od trafostanice Pančevo do trafostanice Rešica u Rumuniji.

Dužina dalekovoda na teritoriji Republike Srbije iznosi 68,332 kilometra na kojoj će biti postavljeno 203 dalekovodna stuba. Trasa dalekovoda prelazi preko teritorija pet južnobanatskih opština, Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.

www.pixabay.com

- Završetak radova i puštanje dalekovoda u probni rad očekuje se krajem 2017. godine – navedeno je u saopštenju „Elektromreža Srbije“.

Početku izgradnje prisustvovali su generalni direktor EMS Nikola Petrović, generalni direktor „Energoprojekt Holding“ Vladimir Milanović i direktor kompanije „Energoprojekt-Oprema“ Pavle Tomašević.

- Ponosan sam što danas obeležavamo početak izgradnje veoma značajnog dalekovoda koji će spajati elektroenergetske sisteme Srbije i Rumunije. Ovaj projekat je strateški važan za EMS i deo je Transbalkanskog koridora za prenos električne energije – rekao je Petrović.

Kako je istakao, taj dalekovod će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije i značajno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema obe zemlje.

- Vrednost projekta iznosi 24,7 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava EMS – istakao Petrović.

Direktor „Energoprojekta“ Vladimir Milovanović kaže da je počastvovan što je ovo šansa da se dokaže da velike i vredne projekte u Srbiji uspešno mogu da realizuju domaće kompanije.

- Ponosni smo što će dalekovod koji gradimo doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije i povećati prenosne kapacitete ka inostranstvu – rekao je Milovanović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;