INFONET-468X60-BANNER

EU daje 12 miliona evra za energetski koridor na Balkanu

23.02.2016. | Nezavisne Novine

Evropska unija je na „Investicionom samitu zapadnog Balkana“ u Londonu, kome prisustvuju premijeri svih balkanskih zemalja, potvrdila da će obezbediti 12 miliona evra bespovratnih sredstava za izgradnju prvog električnog interkonektora između Albanije i Makedonije.

Kako je saopštila „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD), koja je organizator samita, deo od ukupnog iznosa ovih sredstava je namenjen, takođe, unapređenju mrežne efikasnosti infrastukture operatora „Makedonskog elektroprenosnog sistema“ (MEPSO).

Ilustracija (www.pixabay.com)

Koridor za prenos električne energije Istok-Zapad, kako se navodi u saopštenju EBRD-a dostavljenom „Tanjugu“, ima za cilj povezivanje tržišta električne energije Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije. Projekat je deo programa povezivanja Zapadnog Balkana, a finansiraće se sredstvima iz fonda „Instrumenata za pretpristupnu pomoć“ (IPA) kroz „Okvir za investicije u Zapadni Balkan“ (WBIF).

EBRD je već angažovao 37 miliona evra zajma u ovaj projekt sa ciljem podsticanja regionalne integracije energetskih tržišta balkanskih zemalja, dodaje se u saopštenju.

- Podržavanjem ključne regionalne prekogranične infrastrukture i stvaranjem većeg integrisanog tržišta povećava se energetska sigurnost. To je jedan od prioriteta EBRD u energetskom sektoru zapadnog Balkana. Ovaj projekat predstavlja važan korak ka uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije – rekao je predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

On je, takođe, izrazio zahvalnost zbog, kako je rekao, velikodušnog doprinosa EU tom važnom projektu. Generalni direktor Evropske komisije za proširenje, Kristijan Danijelson, istakao je da je taj projekat „deo napora Evropske komisije u okviru podrške pogramu povezivanja zapadnog Balkana“.

- Izgradnjom dalekovoda će se poboljšati sigurnost snabdevanja i stabilnost elektroenergetskog sistema dve zemlje. To će, takođe, pomoći da se razvije regionalno tržište električne energije koje će omogućiti upravljanje proizvodnjom i prenosnim kapacitetima za ceo zapadni Balkanu, a ne u nacionalnim okvirima. To će smanjiti rasipanje energije i višak kapaciteta – rekao je on.

Evropska unija je najveći pojedinačni donator EBRD. U 2015. godini je toj banci stavila na raspolaganje 179 miliona evra, što je oko polovine ukupnih donatorskih sredstava EBRD, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;