INFONET-468X60-BANNER

Lale prave struju od promaje

27.01.2015. | Novosti

Projekat pod nazivom „Vetropark Kovačica“ nastao je 2012. godine, a kako se saznaje u Opštini, počeće da se realizuje ove godine.

- Kamen temeljac za izgradnju vetrenjača postavićemo u septembru – otkriva za „Novosti“ Miroslav Krišan, predsednik Opštine Kovačica. - U selima Crepaja, Padina i Debeljača izgradiće se 76 vetrogeneratora, 76 trafostanica, kao i mreža atarskih drumova i prilaznih puteva ovim vetrenjačama. Planirano je da se svi vetrogeneratori u našem vetroparku zavrte krajem 2016. godine.

Projekat „Vetropark Kovačica“ je rezultat napora da se snaga vetra u južnom Banatu iskoristi kao izvor obnovljive energije. Izradu studije ekonomske opravdanosti, glavnog projekta i pribavljanje dozvola za izgradnju preuzeo je na sebe investitior – beogradska filijala belgijske firme „Elektrawinds K-Wind“. Banaćani su zadovoljni, jer su seljani dobili nadoknadu za zakup imanja za gradnju vetrenjača i jer veruju da će „šuma“ vetrenjača promeniti njihov ambijent.

- U ovom delu Banata nikada ranije nisu postojale vetrenjače na seoskim posedima, jer su mlinovi za mlevenje žita radili na parni ili motorni pogon, pa vrteške nisu stavljane ni kao ukras – kaže Krišan. - Sada ćemo dobiti visoke bele trokrilne turbine, koje mogu da budu i turistička atrakcija Crepaje, Debeljače i Padine.

Izgradnji vetroparka prethodila su mnogobrojna istraživanja i analize mogućeg uticaju vazdušnih turbina na životnu sredinu. Obavljeno je i merenje preleta ptica i slepih miševa na terenu. Pokazalo se da njive i zasadi, flora, fauna, voda i vazduh ničim neće biti ugroženi.

U Kovačici niko ne sumnja u opravdanost izgradnje vetrenjača i u njihovu efikasnost, jer kako pričaju Lale iz Crepaje, „ova naša jugoistočna promaja ume da šamara, cepa i mrzne ljude i stoku“. Žitelji Kovačice su zadovoljni jer će najmanje njih 50 dobiti privremeni posao. Na izgradnji vetroparka biće angažovana velika građevinska operativa, pedesetak elektrotehničara, montera, prevoznika teške mehanizacije i putara. Kada postrojenje proradi, stalno će biti zaposleno desetak ljudi.

- „Vetropark Kovačica“ će biti jako korisna investicija, kako za opštinu, tako i za celu Srbiju – dodaje Miroslav Krišan. - Sa investitorom smo potpisali ugovor po kome ćemo od prodaje struje dobijati tri odsto i tako popunjavati naš opštinski budžet. Srbija će proizvodnjom električne energije u južnom Banatu osloboditi velikog pritiska, inače prenapregnuti energetski sistem.

Kako „Novosti“ saznaju, investitori planiraju da, kada vetrenjače donesu prvi profit, novac ulože u izgradnju još sto vazdušnih turbina u Kovačici.

350 miliona evra

Ukupna snaga „Vetroparka Kovačica“ biće 250 megavata. Predračunska vrednost projekta je 350 miliona evra. Opštinari zato smelo tvrde da je ovo jedna od najvećih investicija u Srbiji 2015. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;