INFONET-468X60-BANNER

Opeka od građevinskog otpada

08.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Opeka pod nazivom "K-Briq" za održivu izgradnju stvara manje od 10 odsto emisije ugljenika koja se oslobađa tokom proizvodnje standardnih opeka i napravljena je 90 odsto od građevinskog otpada. Startap kompanija nazvana Kenoteq lansirala je ovu opeku a delo je profesorke brazilskog porekla Gabriele Medero sa Heriot-Watt University u Edinburgu. Ona je pre više od 10 godina počela da istražuje kako se građevinski materijal može ponovo koristiti, s obzirom da stvara puno otpada. 

"K-Briq" opeke (foto: Kenoteq)

Ova opeka izgleda poput obične cigle, iste je težine i ponaša se na isti način kao i ona od gline, ali je mnogo efikasnija za izolaciju. Međutim, "K-Briq" je opeka koja se ne peče, pa samim tim nije potrebno stvaranje temperature od preko 1300°C u specijalizovanim pećima. Ugljenični otisak i potrebna energija za proizvodnju su stoga zanemarljivi. 

Budući da se otpadni materijali pronađeni na različitim gradilištima ili mestima porušenih objekata i sl. razlikuju, "K-Briq" se ne može proizvoditi na licu mesta. Otpad se sakuplja na mestima kao što su reciklažni centri, razvrstava i nakon toga koristi pogodan koji ide u dalju proceduru. 

Verovatno najvažniji element koji čini "K-Briq" jeste vezivno sredstvo koje omogućava da se povežu materijali kao što su delovi izlomljenih opeka, gips karton, beton, šljunak i pesak i formira održiv, novi građevinski blok. Od čega je napravljeno to vezivno sredstvo i kako ono spaja sve ove otpadne građevinske materijale ostaje tajna zbog patentiranja, ali i da bi se ovaj izum komercijalizovao i postao profitabilan proizvod.

Da bi ispunila neophodne propise koji se tiču stavljanja u upotrebu "K-Briq" je morala da zadovolji građevinske standarde. Testirana je izdržljivost opeke, otpornost na požar, simulirane su najekstremnije okolnosti, tako što se zamrzavala i stvarali su se najstroži uslovi tokom različitih vremenskih perioda. 

Osim što štedi energiju u procesu proizvodnje i ne zahteva upotrebu energije, smanjuje i emisiju ugljenika jer se proizvodi lokalno u Škotskoj. Na ovaj način bi se smanjila, ako ne i uklonila potreba za uvozom, jer opeke koje se koriste za izgradnju dolaze najviše iz Belgije, Španije, Portugala i Ukrajine. Ako Kenoteq postane međunarodna kompanija, mnogo toga bi se promenilo i tehnika izrade mogla bi čak biti i licencirana. Kenoteq trenutno proizvodi svoje opeke u Hamilton centru za otpad i reciklažu u Edinburgu.

Serpentine Pavilion 2020

“Serpentine Pavilion 2020“ (foto: Conterspace)

U planu je da od opeke "K-Briq" bude izgrađen “Serpentine Pavilion 2020“ u okviru Kensingtonskih vrtova  u Londonu. Zbog trenutne situacije koja vlada u svetu, još uvek se ne zna kada će to biti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;