INFONET-468X60-BANNER

Kaciga sa senzorom vibracija štiti vozače građevinskih mašina

22.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Fraunhofer Instituta za strukturnu izdržljivost i pouzdanost sistema LBF u Darmštadtu razvili su zaštitnu kacigu opremljenu senzorom ubrzanja namenjenu vozačima građevinskih vozila. Ova inovacija je deo projekta Flexeras i biće predstavljena na sajmu Hannover Messe od 22. do 26. aprila 2024. godine.

Kaciga

Kaciga koja registruje štetne vibracije (Foto: Ursula Raapke/Fraunhofer LBF)

Kaciga je dizajnirana tako da registruje štetne vibracije koje deluju na telo vozača, što je posebno važno s obzirom na to da vozači teških mašina poput bagera i buldožera konstantno trpe niske frekvencije vibracija koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući oštećenje vida ili probleme sa kičmom i mozgom.

Integrisani senzor vibracija omogućava precizno merenje vibracionog opterećenja u svakodnevnom radu i na taj način značajno poboljšava zaštitu zdravlja.

Na sajmu će biti prikazan model kacige sa fleksibilnim piezo-elektretnim filmom koji deluje kao senzor. Ovaj film, smešten unutar kacige, detektuje vibracije koje dolaze od građevinskih vozila. Senzori zabeleže stepen deformacije filma, a generisani električni signal se šalje na eksterni računar preko bežične veze, gde se analizira i vizualizuje.

Softver koji prati kacigu u realnom vremenu prikazuje vibracije, omogućavajući da se uoči kada su granice izdržljivosti vozača premašene i predlože mere za smanjenje stresa, poput poboljšanja amortizacije sedišta ili planiranja pauza.

Ovo je naročito važno jer vibracije u frekvencijskom rasponu od 4 do 6Hz predstavljaju opasnost za kičmu, dok su glava i oči posebno osetljivi na frekvencije između 20 i 30Hz.

Dodatno, uz pomoć ekspertize Fraunhofer Instituta za integrisane sklopove IIS u Erlangenu, razvijen je sofisticiran sistem za analizu podataka koji omogućava identifikaciju frekvencijskih opsega u kojima su vibracije posebno intenzivne, pružajući tako detaljan profil vibracija za svako građevinsko vozilo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;