INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako se otpad pretvara u vrhunske građevinske proizvode

05.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu gde se održivi razvoj smatra ključnim izazovom, građevinska industrija se suočava sa značajnim preprekama. Projekat ReMatBuilt, koji vodi tim stručnjaka iz Fraunhofer Instituta za istraživanje drveta, Wilhelm-Klauditz-Institut (WKI), zajedno sa partnerima, pokazuje da je moguće odgovoriti na ove izazove kroz razvoj visokokvalitetnih građevinskih materijala proizvedenih od recikliranog i otpadnog materijala. Njihova rešenja su predstavljena stručnoj javnosti na Hannover Messe Preview 21. februara 2024. godine.

Reciklirani beton i izolacija od biljnog otpada (Foto: Fraunhofer-Gesellschaft)

S obzirom na to da gradnju i rušenje često karakterišu buka i prašina, posebno u velikim gradovima, nije teško shvatiti da građevinska industrija predstavlja jednog od najvećih potrošača prirodnih resursa na svetu. Istovremeno, rušenje postojećih objekata generiše ogromne količine materijala koji zbog održivosti zahtevaju hitno recikliranje.

Profesor Libo Yan i njegov tim iz Fraunhofer WKI, polazeći od ovih ključnih problema, u okviru istraživačkog projekta ReMatBuilt razvija održive građevinske materijale i elemente visokih performansi koristeći otpad iz građevinarstva i biljne proizvodnje. Ovo rade u saradnji sa partnerima iz industrije i naučne zajednice, kako iz Nemačke tako i iz Kine, stavljajući poseban akcenat na praktičnost i brzu primenljivost.

Kao međunarodni tim, oni preuzimaju globalnu odgovornost za bio-bazirani, održivi ekonomski razvoj i istražuju tehnike recikliranja i proizvodnje građevinskog materijala. Prilikom dizajniranja proizvoda i celokupnog procesa proizvodnje, oni vode računa o poštovanju propisa određene zemlje. Na ovaj način se na globalnom nivou povećava udeo recikliranih sirovina.

Specifičnost projekta

Menadžer projekta Yan objašnjava koncept recikliranja građevinskih materijala nije novina, ali je projekat njegovog tima jedinstven zbog celovitog pristupa. Oni spajaju znanje o metodama i svojstvima mnoštva materijala proučavajući hemijske, fizičke i mehaničke performanse, od mikro do makro nivoa i tako postižu visok nivo tehnološke spremnosti.

Njihovi proizvodi imaju brojne prednosti u odnosu na konvencionalne. Oni koriste građevinski šut i poljoprivredne ostatke za proizvodnju recikliranog betona. Dodaju proizvodima biljna vlakna poput lana ili otpad iz drvne industrije kao što su strugotine i time ih ojačavaju.

Stanardni beton sadrži cement i šljunak. Vađenje šljunka šteti okolini, a često se mora transportovati na velike udaljenosti. Za razliku od toga, građevinski šut i otpaci od drveta mogu se naći u svim delovima sveta. Ekološki gledano, ovo je odlična zamena.

Kada je cement u pitanju, on se proizvodi od krečnjaka, gline i kvarcnog peska, a njegova proizvodnja u velikoj meri doprinosi povećanju emisija ugljen-dioksida. Profesor Yan navodi da se umesto cementa može koristiti pepeo pirinčane ljuske nastao posebnim proizvodnim procesom.

Reciklirani cement doprinosi očuvanju ograničenih ekoloških resursa. Testiranja su pokazala da su komponente proizvedene na ovaj način lakše od tradicionalnih, a istovremeno čvršće i izdržljivije. Pored ovoga, odlikuju se i dobrim termo i zvučnim izolacionim sposobnostima.

Hibridni građevinski elementi

U sklopu projekta, razvijeni su i izolacioni materijali od biljnih otpadaka, kao što su piljevina, pirinač i slamke pšenice, predstavljajući štedljivu alternativu uobičajenim materijalima koji se baziraju na plastici iz sirove nafte, mineralnoj i staklenoj vuni ili vlaknima drveta. Ovako dobijene izolacione ploče mogu da povezuju betonske elemente u sisteme zidova sa izolovanim blokovima.

Tim je napravio i kompozitne sisteme koji omogućavaju korišćenje recikliranog betona u kombinaciji sa laminiranim furnirom i drvenom građom za izradu podnih ploča od drveno-betonskih kompozita.

Hibridni građevinski elementi spajaju prednosti recikliranog agregatnog betona i biljnih građevinskih materijala, ističući se svojom otpornošću i impresivnim mehaničkim karakteristikama, kao i zaštitom od vlage i toplote. Osim toga, jednostavni su za obradu i zadovoljavaju propise o zaštiti od požara. Time ovi proizvodi zadovoljavaju sve strože kriterijume održivosti.

Yan je naveo da se međunarodna projektna grupa proširuje zahvaljujući postignutim uspesima, a njihovi proizvodi neće biti važni samo za gradnju i izolaciju, već i za poljoprivredu i šumarstvo čiji će otpad koristiti.

Primena u praksi

Profesoru je veoma stalo da njegova rešenja direktno i brzo koriste ljudima, naročito uzimajući u obzir ogroman potencijal rezultata projekta u trenutnoj geopolitičkoj situaciji. Uveren je da njihov rad može značajno doprineti obnovi Ukrajine, ističući da se u toj zemlji svakodnevno stvara ogromna količina građevinskog šuta.

S obzirom na to da je Ukrajina bogata prirodnim resursima i jedan od najvećih svetskih izvoznika poljoprivrednih sirovina, kao što su žitarice, Yan sa svojim timom radi na primeni rezultata ovog projekta. Ističe da postoji mogućnost da se pomogne ljudima u Ukrajini da što pre obnove zemlju uz pomoć recikliranih betonskih komponenti i izolacije od prirodnih materijala.

Pročitajte još: Bio-cement na bazi algi i Cigle koje apsorbuju ugljenik.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;