INFONET-468X60-BANNER

Kružna kuća u Bukureštu

04.03.2016. | WAN

Firma Razvan Barsan + Partners iz Rumunije osmislili su kuću u obliku kruga gde sve sobe koriste prirodno osvetljenje.

Oblik ovog objekta je inspirisan egzoskeletom tj. skeletom morskog stvorenja koje se zove nautilus. Njegova spiralna ljuštura je arhitektama dala ideju za uređenje unutrašnje oblasti duž spiralnog puta, čime se dobija fluidan i dinamičan prostor. Ovaj metod organizovanja unutrašnjosti generisao je različite promenljive veličine i materijale (beton, staklo, metal i malter), da bi se dobio zakrivljen, organski oblik.

U centralnom delu prizemlja se nalazi dnevna soba, sledeća kriva obuhvata kuhinju, bazen i spoljnu terasu. U narednoj i poslednjoj krivi su spavaća soba i staklena bašta u senci metalnog horizontalnog otvora. Na prvom nivou su spavaće sobe, garderobne sobe i kupatila radijalno raspoređene od jezgra, gde je postavljena dvospratna biblioteka. Šablon se ponavlja u suterenu, gde je jezgro okruženo tehničkim prostorijama, tačnije tu su podrum i prostor za organizovanje zabava.

Ovaj nekonvencionalni izgled reinterpretira uobičajeni odnos između prostorija. Zbog spiralnog uređenja unutrašnjeg prostora sve sobe imaju koristi od prirodnog osvetljenja, ali se i prostorije mogu efikasnije povezati preko prostora između njih. Osim toga, lakše je uspostaviti hijerarhiju u značajnosti soba i stvoriti neometan prelaz od spoljašnosti ka unutrašnjosti, iz javnog u privatni prostor, od glavnih prostorija u one središnje, iz otvorenih u zatvorene oblasti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;