IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Talasasti sportski centar u Rijeci je remek delo urbanog dizajna

21.04.2015. | Architizer

Novi Zamet Centar u hrvatskom gradu Rijeci je gradski trg preliven sa nizom talasastih zgrada ispresecanih sa zelenim krovovima. Arhitektonski biro 3LHD je projektovao kompleks kako bi se omogućio potpuni pešački pristup javnim prostorima bez preplavljujućeg osećaja ogromne mase kompleksa u susedstvu.

Jedna trećina kompleksa se nalazi pod zemljom, a ostatak se izdiže u nivoima pešačkih staza i zelenih krovoa koji teku kroz kompleks. Unutar centra se nalazi biblioteka i maloprodajni i kancelarijski prostori koji su usidreni od strane međunarodnog sportskog auditorijuma. Zgrada proširuje granice susednog parka uz doprinošenja boljeg kvaliteta života susedstva.

Sportski kompleks se nalazi na padini, tako da je pristup obezbeđen preko stepeništa. Dopunjavanje gornjeg susednog parka je izvršeno preko niza zelenih krovova koji omogućavaju infiltraciju kišnice i pomažu u regulaciji unutrašnjih temperatura zgrada ispod.

Trg je pokriven sa keramičkim pločicama, a trakasti efekat nivoa ili „pruga“ je inspirisan od strane lokalanih kamenih formacija. Eksterijer lagano teče u unutrašnjost, a talasasta masa reguliše fasadu tako da ona ne prepoterećuje trg - stvarajući na taj način prirodniji i pozivajući ambijent za okupaljanje.

Uvučeni podzemni parking, zajedno sa obimnim podzemenim etažama kompleksa, takođe pomažu u pružanju projekta po meri čoveka i lokalne gradske zajednice.

Prirodno osvetljene sportske sale pružaju auditorijum sa 2.380 sedišta, koji koristi teleskopski sistem tribina, što mu omogućava lagano i brzo prilagođavanje različitim upotrebama, proširujući upotrebljivost prostora.

16.830 metara kvadratnih kompleksa sa prirodno osvetljenim i otvorenim prostorima uspevaju u stvaranju pristupačnog i atraktivnog javnog mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;