INFONET-468X60-BANNER

Skulpturalne barijere za zaštitu od buke se izvijaju pored i nad autoputem u Melburnu

02.03.2015. | Arch Daily

Infrastruktura koja prati autoputeve nas obično podseća na sivilo betona - ali je Melburn pretvorio standardnu trasu autoputa u novu i nezaboravnu umetničku formu. Nazvan Krejgburn obilaznica (Craigieburn Bypass), umetnička autoput skulptura je projektovana od strane arhitektonskog biroa Tonik Zulaikha Greer u saradnji sa pejzažnim biroom Taylor Cullity Lethlean i umetnikom Robertom Ovenom.

Nagrađivani projekat se sastoji od tri dugačka skulpturalna zida koji služe kao zaštita od buke i koji su isprekidani sa pešačkim mostom i lukom od korten čelika koji se pruža preko autoputa i stvara veliku vizuelnu kapiju u severnom Melburnu.

Projektovani tako da se najbolje doživljavaju na brzinama od 110 kilometara na sat, specifični zvučni zidovi koriste ponavljajuće elemente, kontrasne boje i talasaste oblike radi stvaranja osećaja dinamičkog kretanja.

Tri različita stila zvučnih zidova je stvoreno kako bi evocirale različite reakcije na pejzaž. Iznad, nadvišeni pešački prelaz, koji je dramatičan u formi i oblozi od korten čelika, služi i kao kapija koja uokvriuje prve poglede na Melburn u daljini.

Prvi set skulpturalnih barijera za zaštitu od buke se sastoji od talasa presvučenog u corten čelik oblikovan u jednostavne konkavne i konveksne nabore. Boje u nijansama rđe podsećaju na zemljano okruženje i prožumaju toplotu u pejzaž autoputa.

U kontrastu sa prvim, drugi set barijera zamenjuje crvene nijanse sa nizom ponavljajućih plavih lopatica postavljenih ispred dugačkog providnog, ivično osvetljenog akrilnog zida koji je ispeskiran sa digitalnim uzorkom.

Završni i treći set zidova koristi gabione i bujno zasađene zemljane bedeme za više prirodni stil. Finalni projekat je postavljan u fazama, i konačno je završen krajem 2005. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;