INFONET-468X60-BANNER

Mala prefabrikovana pasivna kuća izgrađena za samo 10 dana

21.01.2015. | Gizmag

Videli smo da se oznaka održivosti u obliku pasivne kuće dodeljuje mnogim velikim projektima upadljivih kuća. Međutim, ovaj projekat kuće u Australiji je pokazao da sertifikovana pasivna kuća ne mora da bude niti velika niti upadljiva. Kuća „Castlemaine“ je površine od samo 39 kvadratnih metara i ona je izgrađena za neverovatnih deset dana!

Sertifikacija PassivHaus se dodeljuje objektima koji demonstriraju visoko efikasno energetsko funkcionisanje. Standardni fokusi su obično na sisteme grejanja i hlađenja, zaptivenosti zgrade i pristup ventilaciji. Sertifikacija ne samo da obezbeđuje afirmaciju održivih karakteristika zgrade, već velike zgrade posebno imaju korist od operativnih mera ušteda preduzetih za postizanje sertifikata.

Kuća „Castlemaine PassivHaus“ je projektovana od strane australijskog arhitektonskog biroa Carbonlite, i ona prikazuje da oznaka Pasivne kuće nije rezervisana samo za velike i skupe domove. Biro Carbonlite, koji je specijalizovan u projektovanju održivih prefabrikovanih objekata, je delove kuće prefabrikovao van gradilišta u roku od pet dana.

Montažni delovi su zatim dostavljeni na gradilište, a istog dana je podignut eksterijer kuće i ona je učinjena vodootporna i vetrootporna. Ostatak kuće je opremljen tokom narednih deset dana, nakon čega je bilo moguće useljenje stanara.

Kuća ima krov na jednu vodu sa prepustom koji pruža senku za zgradu i pomaže u minimiziranju pregrevanja tokom leta. Objekat ima drveni ram sa izolacijom od vune i drvenih vlakana. Ova kombinacija daje vrednost U (koeficijent prenosa toplote) od 0,261W po kvadratnom metru, što je prema Institutu pasivne kuće „odlična toplotna izolacija“.

Godišnja potreba za grejanjem zgrade je računata na 6kWh po metru kvadratnom, i ona se ispunjava korišćenjem Sanden vazduh-voda toplotne pumpe. Ventilacija zgrade se kontroliše preko Lunos sistema, sa kojim Institut pasivne kuće kaže da kuća može i dalje da isporuči učinak zaptivenosti vazduha „manji od 0,6 izmena vazduha na sat“.

Ukupni godišnji prohtevi za grejanjem, strujom i toplom vodom za kuću su oko 115kWh po metru kvadratnom. Fotonaponski paneli se koriste kako bi ispunili deo energetskih potreba, dok se rezervoar od 4.000 litara koristi za sakupljanje kišnice koja se upotrebljava tamo gde čista, tretirana voda nije potrebna.

Kuća „Castlemaine PassivHaus“ je izgrađena i završena u oktobru 2014. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;